@Noudiari / El director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres Ferrer, i el president de Pimeef Restauració, Joan Riera, han presentat avui les VIII Jornades Gastronòmiques de tardor #EivissaSabor18 que, amb el lema És temps de matances, se celebren des del 15 de octubre al 2 de desembre amb les tradicions vinculades a les matances, els seus productes i plats emblemàtics com a protagonistes.
En el certamen gastronòmic de referència a l’illa d’Eivissa es podran degustar menús a 25 euros i tapes a 6 euros. L’oferta dels 38 restaurants que hi participen, juntament amb les activitats paral·leles i gratuïtes, converteixen la gastronomia d’Eivissa en una gran festa on es comparteixen sabors, tradicions, cultura i emocions.
El director insular de Turisme ha destacat l’estudi que recull més de 900.000 opinions sobre Eivissa publicades a Internet «on es destaca que la gastronomia és un dels aspectes més ben valorats de l’illa, per sobre de llocs com el País Basc, una destinació gastronòmica d’excel·lència».
Segons l’opinió del director de Turisme, «això demostra que s’està fent una tasca molt important des dels restaurants i també des de les confraries, els productors d’oli, els apicultors o les bodegues. Des de tots els sectors s’està fent una gran feina per posar en valor els productes autòctons i la nostra gastronomia».
Impuls
El president de Pimeef Restauració, Joan Riera, ha afegit que «celebram l’octava edició d’aquestes jornades amb les que es realitza un enorme esforç per promocionar la nostra cuina. La tardor és el millor moment per posar en valor els nostres productes i les nostres receptes amb l’objectiu que siguin més conegudes dins i fora de l’illa, cosa que s’està aconseguint en els últims anys gràcies a l’impuls de les jornades Eivissa Sabor».
En aquest sentit, el director insular de Turisme ha destacat que «és la primera vegada que tots els restaurants oferiran amb el menú un tast d’olis a la taula sense cost extra. Sabem que aquest any la producció d’oli disminuirà en quantitat, però la qualitat serà excel·lent. Creim que és un valor de la nostra gastronomia que apreciaran els visitants i també els residents «.
L’enginyer tècnic de l’Agrupació de l’Olivar D’Eivissa, Joan Marí, ha explicat als restauradors les característiques de les quatre marques que ofereixen oli i suggeriments sobre com presentar-lo als comensals, perquè puguin gaudir el seu sabor. Les quatre marques que ofereixen oli gratuït per a les cates són Oliada, Joan Benet, Can Miquel Guasch i Can Andreu.
Herència cultural
Entre els gastroesdeveniments d’aquestes jornades s’inclou un viatge des del trull antic de Can Pep de sa Plana, on es manté viva l’herència cultural i les tradicions, fins a l’almàssera moderna de Sant Joan. Serà el dissabte 3 de novembre, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l’Olivar d’Eivissa.
Entre les novetats de l’octava edició, la celebració del «I Concurs de Mels de les Illes Balears», en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, el dia 24 de novembre.
També se celebrarà un Taller de formació en sala dirigit a professionals (29 d’octubre) i un altre d’elaboració de panellets per a boixos i boixes (11 de novembre), a més de visites als cellers de Can Rich (20 d’octubre) i Ibizkus ( 26 d’octubre). Tots els productes de temporada, juntament amb el peix i l’horta, brinden l’oportunitat de gaudir d’una tardor plena de sabor, amb la possibilitat de degustar plats tradicionals i també les versions més innovadores, acompanyades sempre dels vins dels cellers de la terra i els licors autòctons.
Així mateix, es promocionen altres esdeveniments gastronòmics a l’illa com la Fira de la Sal o la del Calamar. A més, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura del Consell en cada edició d’aquestes jornades s’actualitza i potencia la informació d’Indicacions Geogràfiques Protegides i les marques sectorials de garantia, en un suport continuat als productors de l’illa. Finalment, s’inclouen dos receptes tradicionals i típiques d’aquestes dates: L’arròs de matances i els panellets.