@Noudiari / Santa Eulària ha estrenat la remodelació de la seva nova plaça Espanya en un acte institucional en el que també s’ha retut homenatge als vesins que, fa cent anys, van participar en el rescat dels passatgers del vapor Mallorca, encallat a la Llosa de Santa Eulària a la nit del 17 de gener de 1913. La cerimònia també va servir per presentar a tots els vesins la peatonalització de la plaça, la conversió en espai d’exposicions de l’antic refugi de la Guerra Civil i, especialment, per gaudir de la nova cara d’aquest espai que és el cor del poble.
Germanor eivissenco-mallorquina
L’acte s’ha iniciat amb l’arribada a peu de la comitiva en que formaven, a banda de les autoritats, els membres de la Colla des Broll i de s’Escola de Música i Danses de Mallorca, que han simbolitzat la germanor provocada pel rescat dels passatgers del vapor Mallorca. Després d’una demostració de balls tradicionals per totes dues formacions, s’ha destapat una placa commemorativa del centenari del rescat situada als peus del monòlit que recorda aquesta proesa. Amb la remodelació de l’espai, l’antic monòlit s’ha desplaçat a la dreta, deixant un espai diàfan peatonal al centre el de la plaça.
A continuació, el primer edil de Santa Eulària des Riu ha entregat al seu homòleg de Palma de Mallorca una placa de ceràmica feta a mà per l’artista Toniet on es reprodueix el vaixell sinistrat amb un text d’agraïment. Posteriorment s’ha fet entrega al representant de l’Última Hora -diari que també fa cent anys va promoure el monòlit- una altra placa igualment artesanal també com a reconeixement al tracte rebut per aquest medi dels fets de 1913.
A més de la part més institucional, la vetllada ha tingut un contingut més cultural amb una actuació de la Banda Municipal de Música que ha ofert un recull de temes balears i, com no podia ser d’altra manera, va realitzar una versió del tema principal de la pel·lícula ‘Titanic’, cantada en aquesta ocasió per la soprano Lucía Herranz. A continuació, s’ha estrenat la font musical ubicat a es Broll i s’ha donat per oberta una mostra de fotografies, titulada ‘Santa Eulària abans, ara i sempre’, que és la primera de les activitats que acull es Refugi, la desapareguda instal·lació per a protegir a la població de possibles bombardejos durant la Guerra Civil i que ara es recuperarà com a espai social i cultural.