R.B./ El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear, Biel Company, ha explicat al Saló Nàutic Internacional de Palma les principals mesures de protecció de les praderies de posidònia i regulació del fondeig recreatiu en les zones declarades lloc d’importància comunitària (LIC) de les Illes Balears, que activarà el Govern durant aquest estiu. La primera d’aquestes mesures és la posada en marxa del servei de fondeig regulat que preveu instal·lar fins a 382 boies per al fondeig d’embarcacions de fins a 25 metres d’eslora a deu zones LIC de les Illes Balears, entre les que es troba el Parc Natural de ses Salines de Formentera, que funcionaran entre l’1 de juny i el 30 de setembre. Del total, 110 d’aquestes boies seran situades a les Pitiüses.
A Formentera, la conselleria balear de Medi Ambient col·locarà 51 boies dins l’àrea de Espalmador – Badia de s’Alga, 5 d’elles per embarcacions de menys de 8 metres d’eslora, 39 per vaixells fins 15 metres i 7 per els que arribin als 25 metres d’eslora. A més, també situaran 26 boies ecològiques a Caló de s’Oli, en front de la costa nord-occidental de l’illa, repartides de la següent manera: 2 per embarcacions d’eslora inferior a 8 metres, 21 per les que arriben fins a 15 metres i 3 per les de 25 metres d’eslora. A Eivissa, un total de 33 boies ecològiques es repartiran a ses Salines, 8 d’elles per embarcacions de menys de 8 metres d’eslora i 25 per les que arriben als 15 metres.
Taxes diàries per l’us de les boies ecològiques
Com a novetats per a enguany, cal destacar que el Govern licitarà en els propers dies la gestió d’aquest servei i la vigilància en cadascuna d’aquestes zones. També cal ressenyar que enguany s’establirà una taxa per usar aquestes boies ecològiques, que oscil·larà entre els 15 euros al dia i els 40 euros al dia, segons la grandària de l’eslora de l’embarcació. A més, a causa de la presència de vaixells cada vegada més grans a les costes balears, el Govern també ha augmentat el nombre de boies per fondejar embarcacions de fins a 25 metres, passant de les 3 que oferia l’any passat a les 24 que oferirà aquesta temporada.
Les boies es podran reservar telemàticament, com l’any passat, per mitjà d’una pàgina web. Es preveu que unes 15.000 embarcacions utilitzin aquest servei, que pretén reduir l’impacte del fondeig de la navegació recreativa sobre un hàbitat protegit como és la posidònia, i informar i conscienciar els navegants d’aquesta pràctica respectuosa amb el medi ambient.Una segona actuació és l’oferiment a d’una eina gratuïta per a dispositius mòbils intel·ligents, accessible des de la web , per mitjà de la qual es podrà consultar en temps real si està permès fondejar al lloc on es troba l’embarcació.
Una navegació recreativa responsable i sostenible
Com es va fer l’any passat, es tornaran a editar 10.000 fullets amb tota la informació sobre les àrees de fondeig regulat i la reserva de les boies ecològiques, com també consells per a una navegació recreativa responsable i respectuosa amb el medi ambient. El fullet, que s’oferirà en català, castellà, anglès, alemany i italià, es distribuirà entre els clubs nàutics i es podrà descarregar de la web del Govern de les Illes Balears, de la pàgina fondeos.caib.es i d’altres webs relacionades.
A més, la Conselleria manté oberta una línia de comunicació amb l’Institut Hidrogràfic de la Marina per introduir un tractament especial per a la posidònia en les cartes nàutiques espanyoles, que en permeti una localització més àgil i ofereixi una major seguretat jurídica als navegants en el moment de l’ancoratge. Cal recordar que les praderies de posidònia formen els ecosistemes marins més importants de la Mediterrània, allotgen una quantitat immensa d’espècies diverses i constitueixen les àrees de posta i repoblament d’alevins de moltes de les espècies de peixos comercialment més preuades. A més a més, representen un paper fonamental en la conservació dels ecosistemes costaners, ja que frenen l’erosió de les platges, són la principal font de sediment arenós a les Illes Balears i contribueixen a mantenir la transparència de les aigües litorals.
LA FOSA DE PUERTO RICO, tiene 9219 M DE PROFUNDIDAD! ES LA CUARTA MÁS PROFUNDA DEL MUNDO!!
Lo increíble ,, esque a pesar de que al sobrepasar los 200-300 mt de profundidad, la luz ya no pasa, POR LO TANTO LOS VEGETALES NO PUEDEN HACER LA FOTOSÍNTESIS, POR LO TANTO DESAPARECEN,, LO MÁS INCREÍBLE ES QUE A ESOS 9219 MTS DE PROFUNDIDAD SIGUE HABIENDO PECES Y VIDA CON BACTERIAS FLURESCENTES EN LA OSCURIDAD MÁS ABSOLUTA.
ESA ES LA FUERZA DEL MAR, EL OCEÁNO Y LA NATURALEZA.
GRACIAS POR PROTEGER LO QUE HUBIÉRAMOS DESTROZADO EN UNAS CUANTAS DÉCADAS QUE LLEVABA MILENIOS,,
¿HAN VISTO QUE SENCILLO ERA HACERLO? NO HABÍA QUE MANDAR UNA CARTA A WASHINTON, NI UNJ COHETE A SATURNO.
uno del pla de corona que aun no tiene TDT, NI fumiga con DDT.