@Noudiari / Març és sempre un mes especial, en coincidir amb les festes de Sant Josep. Aquestes, com tots els anys, compten amb un ambiciós programa d’esdeveniments que es desenvolupen en diferents llocs del municipi, inclòs el Centre de Cultura Can Jeroni. A més, se celebren els dies de Balears i de la Dona. Per commemorar-los també s’ha disposat una programació especial. El teatre cobra al març un gran protagonisme, amb la representació de l’obra Emilia, a càrrec de Pilar Gómez, guanyadora del premi Max 2018 a la millor actriu per aquesta mateixa obra, i el monòleg Les coses excepcionals, que interpreta el popular actor català Pau Roca.
El públic podrà gaudir novament de la dansa, amb l’espectacle contemporani Körper i una exhibició de dansa oriental d’estil tribal. Els concerts seran a càrrec del Petit Cor i el grup Solpost. També es celebrarà una jornada homenatge a Antonio Isasi-Isasmendi, amb la projecció d’alguns dels seus primers treballs, un debat sobre el mal que els microplàstics generen en els ecosistemes de la costa d’Eivissa i s’inaugura l’exposició “Escudellam, menjar de tot dia”, organitzada pel Grup Folklòric de Sant Josep de Sa Talaia. Els divendres, com és habitual, es dediquen al cinema.
Dia de les Illes Balears
1 de març (20.30 hores). Divendres de Cine: La novia del desierto (2017). Aquesta pel·lícula argentina, dirigida per Cecilia Atán i Valeria Pivato, es projecta coincidint amb el Dia de les Illes Balears. Conta la història de Teresa, una dona de 54 anys que treballa com a empleada domèstica en una casa familiar a Buenos Aires. Durant gairebé tota la seva existència com a adulta, ha estat refugiada en la rutina diària de les seves tasques. No obstant això, la família per a la qual treballa ha decidit vendre el seu habitatge i ara Teresa no sap què fer amb la seva vida. Es projecta en versió original amb subtítols en castellà.
Actes enmarcats en la celebració del Dia de la Dona
2 de març (20.30 hores). Teatre: Emilia. L’obra teatral Emilia, a càrrec de Producciones del Barrio, forma part del cicle “Mujeres que se atreven” i està interpretada per Pilar Gómez, premi Max 2018 a la millor actriu. Aquest monòleg d’un sol acte està basat en la biografia d’Emilia Pardo Bazán, escriptora gallega del segle XIX. Emilia era de procedència aristocràtica i va ser una gran precursora en la lluita pels drets de les dones. Avançada al seu temps, es va separar i va mantenir una relació intel·lectual amb Benito Pérez Galdós profitosa per a tots dos i, a posteriori, sentimental. Una de les seves màximes lluites va ser intentar fer-se un lloc a la Real Academia Española.
3 de març (19.30 hores). Exhibició de dansa oriental estil tribal. Can Planeta Tribal organitza aquesta exhibició de dansa oriental d’estil tribal. Can Planeta és una associació cultural que col·labora amb Eivissa Tribal Clan, col·lectiu de dones que ballen en grup recuperant l’essència originària de les danses folklòriques del mediterrani. Entrada lliure fins a completar cabuda. Ho organitza el Departament de Presidència del Consell Insular d’Eivissa.
8 de març (20.30 hores). Divendres de cine: Projecció de curts dirigits per dones. Can Jeroni celebra el Dia Internacional de la Dona amb una jornada de cinema dedicada a curts realitzats en 2017 per directores espanyoles. Es projectaran els següents curts: Miss Wamba (dirigida per Estefanía Cortés), Centrifugado (Mireia Noguera), Mai (Marta González), Marta(Lucía Forner) y Madres de Luna (Alicia Albares).
9 de març (20.30 hores). Dansa contemporània: Körper. Körper és un espectacle de dansa contemporània, a càrrec de la companyia Baal Dansa. L’obra ofereix, a través del ball, una reflexió sobre com s’encoratja els consumidors a considerar la nova generació de nines sexuals com a substitutes de les dones, ja que es comercialitzen com a acompanyants, xicotes o esposes. L’espectacle oscil·la sobre com aquests productes promouen encara més l’objectivació del cos femení i, com a tal, constitueixen un nou assalt a la intimitat humana. Entrada lliure fins a completar aforament.
Altres actes
15 de març (19.30 hores). Inauguració de l’exposició “Escudellam, menjar de tot dia”. La sala d’exposicions de Can Jeroni inaugura la mostra “Escudellam, menjar de tot dia”, organitzada pel Grup Folklòric de Sant Josep de sa Talaia i que romandrà oberta fins al 31 de març. Es pot visitar de dimarts a diumenge, de 10.30 a 13.30 i de 18 a 20.30 hores. El dimarts, 19 de març, festivitat de Sant Josep, obrirà en horari de matí i tarda.
15 de març (20.30 hores). Divendres de cine: Como nossos Pais (Como nuestros padres) (2017). Aquesta pel·lícula brasilera, dirigida per Laís Bodanzky, compte la història de Rosa, una dona que anhela ser perfecta: a la feina, com a mare, filla, dona i amant. I com més ho intenta, pitjor es troba. Filla d’una parella d’intel·lectuals i mare de dues nenes a punt d’entrar en l’adolescència, Rosa se sent atrapada entre dues generacions i pretén ser moderna, perfecta i infal·lible. No obstant això, un dia, la seva mare llança una bomba i Rosa comença a redescobrir el seu veritable jo. Versió original amb subtítols en castellà.
16 de març (20.30 hores). Concert: La veu callada. L’espectacle La veu callada, interpretat pel Petit Cor, ofereix un programa integrat per peces de diferents dones compositores al llarg de la història. A més interpretaran una peça única i diferent encarregada per a l’ocasió a la compositora basca Eva Ugalde, amb text de la poetessa eivissenca Neus Cardona. El Petit Cor té un caràcter amateur, mixt i el componen 25 cantants de totes les edats. Entrada lliure fins a completar cabuda.
17 de març (20.30 hores). Teatre: Les coses excepcionals. Aclamat monòleg de Duncan Macmillan, que interpreta el popular actor català Pau Roca amb producció de Teatre El Terrat. L’obra aprofundeix en un tema tan controvertit com la depressió i el suïcidi, encara que amb intenció curativa. Està escrita per a transmetre als qui es troben en el pou de la infelicitat que no estan sols i que acabaran sortint d’ell. Una peça lluminosa, divertida i terapèutica sobre un tema tabú, abordat des de l’entreteniment, en forma de catarsi col·lectiva. També un cant a la vida que parla de la culpa i l’impacte de la malaltia mental en la família, sense caure en el sentimentalisme fàcil.
21 de març (20.00 hores). Homenatge a Antoni Isasi-Isasmendi: Els seus primers films. El Centre de Cultura Can Jeroni celebra aquest homenatge al cineasta Antonio Isasi-Isasmendi, establert a Eivissa durant més de 30 anys i mort en 2017. Per a això, es projectaran alguns dels seus primers treballs: els curtmetratges Barcelona és bona (1951), Barcelona cara al mar (1952) i el documental Isasi por Isasi (2019), i el llargmetratge Carretera del Norte/Relato policiaco (1954).
22 de març (20.30 hores). Divendres de cine: El viaje de Nisha (2017). Pel·lícula noruega, dirigida per Iram Haq. Parla de Nisha, una noia de 16 anys que resideix a Noruega, on exerceix una doble vida. A casa és la perfecta filla pakistanesa, però quan surt amb els seus amics es converteix en una noia occidental, d’acord amb la societat en què viu. Quan el seu pare la troba amb el seu jove a la seva habitació, aquests dos mons xoquen. Per a donar-li una lliçó, decideixen enviar-la a Pakistan, on haurà d’adaptar-se a la fèrria tradició d’aquella societat. Versió original amb subtítols en castellà.
23 de març (18.00 hores). Cine: Langtang y lliurament de dorsals per a la XII Cursa de Muntanya Sa Talaia. La pel·lícula narra el viatge a Nepal que l’esportista català Kilian Jornet, guanyador de nombroses medalles en europeus i mundials d’esquí de muntanya, i el seu equip del projecte documental Summits of My Life van emprendre uns dies després del terratrèmol que va sacsejar el país. A més de documentar el viatge a la vall del Langtang, la pel·lícula també és un homenatge a l’optimisme incansable del poble nepalès. També es lliuraran els dorsals per a la XII Cursa de Muntanya Sa Talaia.
23 de març (20.30 hores). Cine i debat: Els plàstics, l’amenaça silenciosa. Projecció de la pel·lícula documental Els plàstics, l’amenaça silenciosa, un treball del GEN-GOB finançat a través de les aportacions que els concessionaris de platges van realitzar a entitats del municipi. Va comptar amb la participació d’alumnes i alumnes d’escoles de Sant Josep, en col·laboració amb el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i d’ Observadores de Mar (Imedea). Seguidament es realitzarà un debat sobre què suposa per al medi ambient la contaminació generada pels plàstics. Ho organitzen l’Associació de Veïns Sa Raval i el GEN.
24 de març (20.30 hores). Concert: Cicle “Dies Musicals”, amb el grup Solpost. Dins del cicle “Dies Musicals”, s’ofereix aquest concert a càrrec del grup Solpost, que oferix una personalíssima i poètica proposta musical que fusiona l’estil tradicional amb ritmes de procedència diversa, com la rumba, la bossa nova o el tango. Ho organitza el Departament d’Educació, Cultura i Patrimoni del Consell d’Eivissa.
29 de març (20.30 hores). Divendres de cine: Mommy (2014). Producció canadenca dirigida per Xavier Dolan. En una societat fictícia, s’aprova una llei que permet que els pares incapaços de controlar als seus fills problemàtics els internin en un centre especial. No obstant això, Diane, una mare vídua amb caràcter, decideix educar ella mateixa el seu fill adolescent Steve, que pateix un trastorn d’hiperactivitat amb dèficit d’atenció i que pot arribar a resultar violent. Kyla, la veïna d’enfront de la seva casa, ofereix la seva ajuda a Diane. La relació entre els tres es farà cada vegada més estreta, i d’aquesta relació sorgiran preguntes sobre el misteri de la seva vida. Versió original amb subtítols en castellà.
31 de març (20.30 hores). Concert conjunt del Cor Municipal de Can Blau i Encantades. El programa de març del Centre de Cultura Can Jeroni conclou amb aquest concert dominical, a càrrec del Cor Municipal de Can Blau i Encantades, que actuaran conjuntament. Entrada lliure fins a completar cabuda.