@Noudiari / L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha editat el llibre ‘Del Camp a la Cuina’, un receptari amb prop de 80 plats diferents de tot tipus, des d’entrants fins a primers plats i postres, elaborat de forma conjunta per mig miler d’estudiants de tot el municipi.
El volum és el resultat de la feina feta als vuit col·legis públics del municipi al curs 2017-18 per a preparar el sisè Congrés Municipal Infantil. S’han editat 1.500 exemplars que es repartiran als centres educatius i el volum estarà disponible per a la seva descàrrega a través del web municipal www.santaeulariadesriu.com .
Per a fer el llibre s’ha comptat amb la col·laboració del Centre de Can Marines i de la Cooperativa Agrícola de Santa Eulària, així com del dissenyador Toni Colomar.
El receptari va ser possible gràcies a la col·laboració amb vuit productors locals de l’illa, que varen ensenyar als alumnes el seu dia a dia i les característiques i particularitats d’un producte. Així, els alumnes de l’escola de Santa Eulària varen aprendre-ho tot sobre el meló a la Finca Can Toni Pep Marc i ofereixen receptes com ara ‘meló amb pernil en tempura’ o un gaspatxo amb aquest ingredient.
Sant Ciriac i Finca Can Cosmi presenten un ‘Pesto allà genovesa’ i l’allioli, entre d’altres, per a parlar de les olives; i al Vénda d’Arabí s’ajuntaren amb Can Malacosta per a treballar la patata i oferir receptes clàssiques com les llenties estofades o altres més innovadores com ara un puré sense lactosa.
Pebrera, porc, arròs…
En el cas de Sant Carles, varen fer equip amb la Finca Can Vicent des Terç per a aprendre més de la pebrera i oferir les pautes per a fer una truita, una crema de carabassa, l’escalivada o unes hamburgueses veganes amb pebrera vermella. A la Parròquia de Jesús, els seus alumnes varen visitar la Finca Cant Toni de sa Caseta per a treballar la tomata i poder publicar receptes de gaspatxo, tàrtar de tomata amb anxoves o uns ous rementats.
A es Puig d’en Valls, s’Olivera va treballar amb Cas Mallorquí per tractar la lletuga i el porc, mentre que l’altre col·legi va col·laborar amb Can Llucià amb les ovelles i el patató com a ingredients. Així, els primers ofereixen receptes com uns cons d’amanida russa, ‘L’arc de Sant Martí de la vida’ o ‘Rosa de pernil salat’.
Els segons, en canvi, donen receptes d’Arròs amb bolets i costelles d’anyell o crema de calçot fumat, botifarra negra i anyell, entre d’altres. En quant a Santa Gertrudis, els seus estudiants i els responsables de la finca Can Toni Montserrat aporten la recepta de la frita de porc, amanida pagesa o una broqueta de gambes, tot amb la pebrera italiana com a ingredient.
Els dos instituts públics també han participat amb la maduixa com a element. Així, el Xarc ofereix modes de cuinar pa de pessic de xocolata amb maduixes i una tarta de formatge, mentre que el Quartó del Rei presenta les seues versions d’un sorbet i d’un gelat.