@Noudiari / Aquest dissabte 21 de setembre a les 21.00 hores a l’església de Sant Miquel de Balansat es portarà a terme l’estrena i la projecció del documental titulat Els Passos de Sant Miquel. Un documental impulsat per l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular d’Eivissa, dirigit per Lina Sansano, amb l’assessorament i la documentació històrica del Museu Etnogràfic d’Eivissa, i en concret de la seua coordinadora, Susana Cardona, i realitzat per la productora audiovisual Filmòtica, amb la direcció d’Enrique Villalonga.
Tal com ha explicat la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, a la presentació d’aquest treball, el documental, amb un pressupost aproximat d’uns 8.000 €, es va començar a gestar a principi d’enguany i es començaren a realitzar les entrevistes prèvies a començament del mes de març.
“Volem agrair no només la bona voluntat, sinó també la implicació i la il·lusió demostrada per la gent de la parròquia de Sant Miquel amb la realització del documental, que són els vertaders protagonistes i essència d’aquesta tradició. De fet, en la nova Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, aquestos transmissors de la tradició passen a tenir la consideració de portadors del patrimoni cultural immaterial, sense els quals no seria possible la continuació de les tradicions”.
Per aquesta raó, la consellera de Cultura ha anunciat que des del Consell d’Eivissa es proposarà la incoació dels Passos de Sant Miquel de Dijous Sant com a Bé d’Interès Cultural, en la seua categoria de Bé Immaterial.
Per la seua part, Lina Sansano i Susana Cardona, directora i coordinadora del Museu Etnogràfic d’Eivissa, han assenyalat que el tema central d’aquest documental, de 53 minuts, són els cants d’origen gregorià que es canten durant la processó religiosa de Dijous Sant a Sant Miquel, els passos pròpiament dits, cantats davant cada una de les estacions, i que conclouen amb la coneguda i emotiva cançó “Amunt germans”, cantada baix els porxos de l’església.
“Però també, totes les activitats, d’antiga i emblemàtica tradició, que envolten la Setmana Santa i especialment el Dijous Sant a Sant Miquel, com per exemple l’antiga tradició de les Cases Santes, que en aquesta parròquia encara se segueix guardant per dos joves armats amb escopeta antiga, evidentment descarregada i canó cap avall. I, també la tradicional elaboració de palmes”.
Per últim, Enrique Villalonga ha explicat com va ser el procés d’enregistrament del documental, amb imatges referides a la preparació del dia de Dijous Sant a la parròquia de Sant Miquel, “amb la participació i la implicació dels obrers, obreres i persones en general de la dita parròquia a qui donam les gràcies per la seua gran implicació i col·laboració. Es va enregistrar la processó de Dijous Sant, i es feren algunes entrevistes finals. A més del treball d’edició i de maquetació que s’acabà la setmana passada”.
Molt be!
S´han de recuperar es passos tal i com eren molts altres pobles, casos com es de Santa Gertrudis on comencen portar «capirotes» per que es tradicionals han caigut en desús, es una llàstima. Molt be pes miquelers!