@Noudiari / El Consell de Formentera, a través de la conselleria de Patrimoni, informa que el projecte titulat ‘Memòria de pagesia. Recollida d’informacions orals sobre les activitats productives tradicionals a Formentera: agricultura de secà, vinya, ramaderia i altres’, ha obtingut la Beca d’investigació 2019 del Consell de Formentera. El projecte el dirigirà Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les quatre sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició. Aquesta beca té una dotació econòmica de 6.000 euros.
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha valorat “el treball d’investigació que suposa aquesta beca, ja que deixarà constància d’una manera de fer i de viure de Formentera que no podem permetre’ns ni perdre ni oblidar. Tot això és patrimoni immaterial que tenim el deure i la responsabilitat de documentar, salvaguardar i en algun cas, potenciar”.
Feina i calendari productiu de la pagesia
Aquest projecte té per objectiu recopilar un corpus d’entrevistes que permeti documentar acuradament els coneixements de les pràctiques productives fonamentals de l’economia tradicional de Formentera i la seua interrelació que dóna lloc al calendari productiu de la pagesia.
Així, es persegueix aprofundir en el coneixement de les espècies més cultivades, les seues variants i característiques, el seu calendari, les feines de la terra que requerien abans de la sembra i durant el seu creixement, les eines i ferramentes que es feien servir, la rotació de cultius, els processos de collita, preparació i destí del producte final i la reserva de llavors i els seus mètodes de conservació, entre altres aspectes.
En el cas de la vinya també es persegueix documentar el calendari, l’elecció de les terres destinades al seu conreu i la superfície en relació a la resta de terres treballades, així com tot el procés de vinificació i el destí final del vi, tenint en compte la seua importància alimentària en la societat tradicional i també comercial en cas d’excedent. A banda dels cultius de cereals i de la vinya, l’estudi també contempla abordar la ramaderia per entendre com s’integrava en el procés de conreu dels cereals i, si fos el cas, també de la vinya.
Es tracta d’una proposta de projecte de gran interès, tenint en compte que els coneixements i les tècniques vinculats a les activitats productives i els coneixements i usos relacionats amb la naturalesa representen una part del patrimoni cultural que és urgent documentar de manera rigorosa, tenint en compte que la seua naturalesa intangible el fa més fràgil i canviant que el patrimoni de tipus material (moble o immoble).
Ampliar les beques
Finalment, la consellera Guasch destaca la “importància de les beques d’investigació” i considera que, “després d’anys de convocar, cal dotar-les de més pressupost i que creixin en nombre i en àmbit de coneixement, fent-les més concretes i a la vegada més nombroses”.
La Llei 18/2019, de 8 d’abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, contempla aquests àmbits del saber com a part del patrimoni cultural de tipus immaterial. Per altra banda, el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019, concretament en la seua actuació 2.2.1, també considera prioritària la recerca en aquest camp.