@Noudiari / El Consell d’Eivissa desenvoluparà una campanya promocional de pans artesanals amb blat xeixa integral d’Eivissa a partir del pròxim mes de novembre amb un pa rodó de mig quilo i envàs de paper identificatiu. Hi participen en el projecte 8 forns de l’illa: Can Blay, Can Bufí, Can Coves, Can Noguera, Gatzara, la Canela i Samovar.
El projecte té com objectiu recuperar el blat tradicionalment emprat per fer pa i incrementar el seu valor a través de pans artesans de qualitat, aconseguint així dinamitzar el sector forner i incrementar el conreu de cereal en el secà, l’espai agrari més castigat per l’abandonament. El blat és un dels productes que més superfície agrària conserven ja que per produir un kg de blat xeixa es necessiten 6,6 m2 de terreny.
En el projecte hi participen el Consell Insular d’Eivissa, l’Associació de Forners i Pastissers de la PIMEEF i la Cooperativa Agrària de Santa Eulària des Riu.
La cullita d’enguany
L’any 2018 varen repartir 3.700 kg de llavor de blat xeixa d’Eivissa per recuperar aquesta varietat ancestral, conreada des d’antic a Eivissa. Gràcies a aquest impuls la superfície de blat xeixa a Eivissa va passar de 21 ha la campanya 2017-2018 a 35 ha la campanya 2018-2019 que ha finalitzat.
No obstant això la producció no ha estat l’esperada per un any 2019 especialment sec, al qual s’ha afegit la voracitat de la torcassa tant en el moment de sembra, com de brotació i collita. Així i tot, la rusticitat i adaptació de la varietat a les condicions de clima sec d’Eivissa, ha permès obtenir una bona producció de blat en parcel·les sembrades abans de gener, amb collites al voltant de 1.500 kg/ha.
Una vegada guardada la llavor per a la pròxima sembra, l’excedent de blat disponible per el projecte de recuperació del blat Xeixa i la valorització en pans de qualitat ha arribat a 11.400 kg. En no comptar a Eivissa amb molins amb registre sanitari, el blat es troba actualment en un molí fariner de València que compta amb molí de pedra per mantenir la qualitat de la farina tradicional.
Tradició revaloritzada
El blat Xeixa és una de les varietats tradicionals de blat tou (Triticum aestivum) antigament molt preuat per a l’elaboració de pa a Eivissa i al nostre entorn geogràfic pròxim.
Genèticament s’ha pogut diferenciar el blat xeixa d’Eivissa d’altres ecotips de blat que també s’anomenen Xeixa, Xexa, Jeja, i per tant és important mantenir la diversitat genètica d’una varietat adaptada a les nostres condicions de clima i sòl.
En aquest moment la superfície de conreu cereals està en reducció per la problemàtica de les sequeres de primavera. El blat Xeixa és marginal a Eivissa per haver estat desplaçat per les varietats comercials més productives i d’alçada de canya inferior, encara que és un blat més adaptat a les condicions de sequera mediterrànies.
La Xeixa actualment s’està revaloritzant com a blat antic i tradicional a Eivissa, arran de les actuacions de conservació de les varietats tradicionals hi ha dos forns que empren aquest blat com a font de diferenciació: Can Coves i Can Blay.
NOTA :
SABORS D’EIVISSA AL MERCAT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA: taller culinari d’ametlla, garrova i blat de xeixa.
Aquest dissabte al mercat de Sant Josep de Sa Talaia, Marga Orell ens mostrarà com es pot emprar la garrova, antigament aliment d’animals, per preparar un gelat de garrova.
D’altra banda prepararem al forn galetes d’ametlla amb farina de blat Xeixa..
Els Tallers Sabors d’Eivissa al mercat de Sant Josep són una oportunitat per donar a conèixer la nostra gastronomia tradicional i recuperar sabors que s’havien perdut així com descobrir nous usos culinaris.
En col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia, organitzador del mercat.
ACTE: Taller d’elaboració de gelat de garrova i galetes d’ametlla i farina Xeixa.
Preparat per Marga Orell
LLOC: Mercat Setmanal de Sant Josep de sa Talaia.
DATA I HORA Dissabte 28 de setembre a partir de les 11:00h