@Noudiari / Demà tindrà lloc la primera jornada tècnica dedicada al safrà a Eivissa organitzada pel Consell Insular d’Eivissa. La inscripció a la jornada tècnica ja està completa i el programa inclou, demà dijous, teoria amb el profesor Horacio López Córcoles, Enginyer Agrònom, a la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni, i visita a la finca Cas Secorrat i el divendres 4 d’octubre visita a la finca Cas Secorrat.
El safrà és una de les espècies d’ús culinari més antiga en el Mediterrani, encara que d’origen del Sud-oest asiàtic. A Eivissa és la única de les espècies que es conreava a l’illa, mentre que altres com el clau o la canyella eren importades. A cada casa pagesa solia haver-hi un petit tancó cuidat per la dona de la casa plantat d’aquest tubercle.
Actualment el seu conreu a Eivissa és molt marginal i hi ha un grup de jóvens agricultors, sobre tot a temps parcial, que han iniciat un projecte de conreu de safrà i alguns ja han començat a comercialitzar-lo. Per aquest motiu s’ha trobat convenient organitzar una jornada amb un expert de la zona productora més important d’Espanya, la Mancha, per transferir els coneixements sobre el conreu, collita, processat i comercialització.
El safrà és un conreu adaptat al secà i que necessita poca dedicació a excepció de la collita i separació dels estigmes de la flor, i pot ser una oportunitat per conservar explotacions de secà, que són les més abandonades, i obtenir un producte de qualitat amb valor afegit.
El safrà, és una espècia derivada d’assecar els estigmes de l’espècie (Crocus sativus), s’ha mantingut entre les substàncies més cares (per unitat de pes) a través de la història. En llengua catalana el safrà a través del seu nom llatí crocus ha donat lloc a la paraula per designar el color groc.
Amb el seu gust amarg, fragància de fenc, i notes metàl·liques, el safrà ha estat utilitzat com a condiment, perfum, colorant i medicina. A Eivissa és un condiment imprescindible en la salsa de Nadal, en el sofrit pagès i en els arrossos.