@Noudiari / L’Ajuntament de Sant Josep ha elaborat un informe davant la preocupant massificació dels fondejos incontrolats al litoral del municipi. Aquest document s’ha remés tant a la Demarcació de Costes del Govern de l’Estat com a la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern balear amb la petició a totes dues administracions que actuïn en el marc de les seves competències per reduir la pressió que pateix el litoral del municipi.
L’Ajuntament recorda el risc ambiental que representa el fondeig massiu a molts indrets d’alt valor ecològic de la costa de Sant Josep i els danys que causen elements com els morts als fons marins, especialment sobre les praderes de posidònia.
L’auge de l’activitat nàutica a les costes de les illes ha derivat en un increment del fondeig incontrolat que en molts casos ha esdevingut massiu, segons constata l’informe, que va acompanyat de diverses imatges aèries obtingudes pel servei de Dron de la Policia Local de Sant Josep.
Aquests fondejos es realitzen sense les condicions de seguretat, fet que ha causat que les embarcacions acabin arribant a la zona de platja en casos de temporals, com ja ha ocorregut durant l’estiu en diverses ocasions, fet que suposa un risc de contaminació per combustibles i olis.
Però no només això, molt sovint l’Ajuntament ha de retirar com a residu aquestes embarcacions després de transcorregut el temps necessari per constatar «la manca d’actuació del propietari o de les administracions» que hi tenen competències, recorda l’informe. I això suposa que l’Ajuntament ha d’assumir un cost econòmic que no li correspon per evitar el risc ambiental i la mala imatge que causa una embarcació varada, ha assenyalat el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch.
Els problemes del fondeig incontrolat no es limiten, però, a aquests casos. La mateixa concentració massiva de iots en determinats indrets de la costa, que des de l’aire s’ha constatat que és més greu als indrets de major valor ambiental i paisatgístic del municipi, afecta a la qualitat de les aigües d’aquests llocs. De fet, «no són poc habituals episodis puntuals de contaminació» associats al buidat d’aigües grises o de sentines a la zona de fondeig, com ha recordat Guasch.
També preocupa el dany que causa l’ús indiscriminat de morts, que es van desplaçant arrossegats per l’onatge. De fet, un estudi de l’Ajuntament ha constatat que a Cala Vedella hi fondegen de mitjana 60 barcos, però als seus fons s’hi acumulen més d’un centenar de morts, amb un efecte molt negatiu sobre les praderies de posidònia existents, que són «fonamentals pel bon funcionament de les platges».
Val a dir que aquesta mena d’element també requereix de l’autorització administrativa prèvia de la Demarcació, encara que es tracti d’elements desmuntables o que no requereixin d’obra, pel fet de trobar-se al domini públic.
«La proliferació d’embarcacions fondejades indiscriminadament sobre fons de sorra o posidònia oceànica» s’ha detectat «a la pràctica totalitat del litoral, i en moltes ocasions sense respectar tampoc les zones on no es troba permesa la circulació d’embarcacions conforme a la Llei de Costes», assenyala l’informe elaborat des del servei de Medi Ambient de Sant Josep.
Davant aquesta situació de descontrol, els tècnics municipals constaten que les competències municipals són «molt limitades», donat que no van gaire més enllà dels abalisaments de les zones de bany a les platges o la implantació de camps de boies que «requereixen d’un procediment llarg», a més del fet que «no són viables ni recomanables a tot el litoral» de Sant Josep.
Els competents per intervenir directament per regular la situació són tant la Demarcació de Costes, a qui correspon «la tutela i policia del domini públic marítim-terrestre» com el Govern, qui a través del decret de posidònia s’atribueix «les funcions de vigilància, inspecció i control», que assigna a les direccions generals d’Espais Naturals i Biodiversitat, Ordenació Territorial i també als agents de Medi Ambient. Per això l’Ajuntament demana a aquestes dues instàncies que intervinguin.
D’una banda, a la Demarcació de Costes a Balears se li sol·licita un increment «de les actuacions d’inspecció i control sobre el fondeig incontrolat i no autoritzant amb instal·lacions temporals o permanents d’embarcacions al litoral» per aconseguir que aquesta activitat només es desenvolupi «a zones autoritzades i regulades».
També se li demana «la retirada i eliminació dels elements de fondeig no autoritzats que incentiven quest fondeig incontrolat a més de suposar un element de contaminació i afecció del fons marí», com són els morts.
Al Govern balear se li demana, d’altra banda, «l’ampliació del servei de vigilància i control del fondeig a la totalitat del litoral de Sant Josep, per tal de garantir el compliment del decret de posidònia i preservar aquesta espècie».