@Noudiari / El Consell Insular d’Eivissa i Turespaña, entitat promotora del Parador d’Eivissa situat al Castell, han acordat que es realitzarà un segon modificat del projecte del Parador per incorporar totes les prescripcions que estableix el Consell en matèria de Patrimoni. Turespaña també s’ha compromès a modificar algunes actuacions ja executades i aportar nova documentació per facilitar la tramitació d’aquestes obres en matèria de protecció del patrimoni historicoartístic.
Aquest acord ha motivat que el projecte modificat del Parador d’Eivissa, que s’ha debatut a la Comissió d’Ordenació del Territori i Patrimoni Historicoartístic (CIOTUPHA), hagi quedat damunt la taula a l’espera d’aquest segon modificat. Turespaña ha informat que ja està treballant per incloure les prescripcions que ha fet la Ponència Tècnica de Patrimoni respecte les obres del Parador. Així, una empresa d’arqueologia ja està treballant en la protecció d’alguns elements arquitectònics singulars que no es trobaven degudament protegits en el decurs de les obres. També s’ha comunicat que es modificarà una estructura ja parcialment executada al pati porticat de la Casa del Governador.
Els tècnics de Patrimoni del Consell Insular i de l’Ajuntament d’Eivissa, que també han demanat una excavació en profunditat del pati de la Casa del Governador, feina que Turespaña inclourà en el projecte nou.
Informe sobre la delimitació de Benirràs
La CIOTUPHA també ha contestat l’Ajuntament de Sant Joan sobre la seua petició de modificar puntualment les Normes Subsidiàries de Sant Joan de Labritja, per a delimitar com a sòl urbà a l’àmbit de Benirràs en base a la Llei 7/2012. La CIOTUPHA, ha reclamant més informació per a poder pronunciar-se sobre aquest tema.
Carretera de Santa Eulària i variant de Jesús
La CIOTUPHA ha aprovat un informe sobre el projecte “Millora de la fluïdesa i la seguretat de la carretera de Santa Eulària (del punt quilomètric 1,5 al 5,5), condicionament de la travessia de l’accés i variant de Jesús”. L’informe considera que el projecte “respecta la integritat física als elements etnopatrimonials existents i més visibles, com les cases pageses i els dos conjunts composts per sènia-safareig”. Tot i això, es fan dos observacions: la primera, que “el traçat general de la nova carretera hauria de discórrer quant més allunyat possible del torrent de sa Llavanera, d’alt interès patrimonial” i la segona, que la rotonda que s’ha de construir per enllaçar la carretera amb el nucli de Jesús per la part nord haurà de “minimitzar o, d’alguna manera, preservar els murs de pedra existents en aquest punt”.
D’altres acords en matèria de Patrimoni
La CIOTUPHA també ha informat favorablement, a proposta de la Ponència Tècnica de Patrimoni Historicoartístic, de la continuació dels treballs arqueològics a les obres de canalització del drenatge del nou accés a l’aeroport d’Eivissa, allà on s’han trobat noves restes de murs corresponents a l’antiga instal·lació de can Talaies.