@Noudiari / L’alcaldessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer, ha inaugurat aquest matí el tercer Punt Jove del municipi, que s’ubica a la casa coneguda com s’Hort des Dominics o Can Sénia (a la plaça de Jesús), una obra que ha comptat amb un pressupost de prop de 960.000 euros.
Aquesta instal·lació, a més, també servirà de Casal per a usos de les entitats del poble, a més d’oferir un servei de banys públics als usuaris de la plaça. Aquesta intervenció permet ampliar les instal·lacions socials i culturals municipals i permetrà desenvolupar projectes d’oci creatiu pels adolescents del municipi, així com tallers formatius que respongui a les seves inquietuds i interessos.
Una exhibició de ball pagès a càrrec de la Colla de l’Horta ha acompanyat a la descoberta de la placa, a la qual també ha participat l’anterior alcalde del municipi i iniciador del projecte, Vicent Marí; així com d’Axel, Natàlia i Marc, tres joves de Jesús i membres dels òrgans municipals de participació dels estudiants.
Posteriorment s’ha fet una visita a les noves instal·lacions que aquesta tarda acolliran ja les primeres activitats. Així, aquesta tarda començarà la programació habitual d’activitats al Punt Jove (fins al 5 de gener hi haurà tallers infantils pels matins i per a adolescents a les tardes) amb una exhibició de grafits amb Chine i Necko, música amb DJ Magno i actuació en directe de Javi de Castro, Cristo Corona i sessió de micro obert. A més, hi haurà un show de cocteleria sense alcohol amb Angelica Mae, campiona de Joves ‘Bartenders’ d’Eivissa 2019.
La casa pagesa denominada històricament com s’Hort des Dominics encara que també es coneix com a Can Sénia ha estat rehabilitada i adaptada per a convertir-la en un espai d’ús socials que farà funcions de Punt Jove i espai per a entitats culturals i socials, a més de disposar d’uns banys públics per a donar servei a la intensa vida social que té la plaça i el parc infantil annexe.
Aquesta intervenció s’ha fet modificant el mínim imprescindible l’aparença tradicional d’una vivenda construïda originàriament al 1674 i que ha sofert nombroses adaptacions i afegits al llarg de tot aquest temps.
L’arquitecte autor del projecte ha estat Antoni Marí Torres, qui ha fet el seu disseny en base a les converses fetes amb els joves del poble i que han permès incloure zones per activitats i jocs informàtics, altres amb terra més adequat per a activitats físiques com el ioga, i espais multiusos per a tallers i reunions.
La vivenda, en estat semi ruïnós, va ser adquirida pel Consistori amb la finalitat d’aconseguir diferents objectius. Per un costat, recuperar una casa de tipologia tradicional i que es troba inclosa dins del Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric de Jesús. D’aquesta manera, es garantia que es podria mantindre una afinitat suficient amb l’entorn, mantenint-se l’estètica.
Per altra banda, donada al seva ubicació cèntrica, l’espai oferia la possibilitat de donar resposta a diferents demandes que feien els vesins de Jesús de millorar la quantitat i qualitat dels serveis públic oferts a la zona. Així, es podria cercar una solució a la petició reiterada d’uns banys públics a la plaça de Jesús, un servei especialment demandat pels pares que porten els seus boixos al parc proper. Igualment, es va pensar en oferir un espai destinat als joves del municipi, de manera que es poguessin oferir activitats d’oci creatiu i responsable com ja es fa als Punts Joves de Santa Eulària i es Puig d’en Valls.
Per últim, i donada l’existència d’espai suficient en àmbits separats, tractar d’oferir a les entitats socials i culturals de Jesús un lloc on poder desenvolupar algunes de les seves activitats i que ara oferien a altres espais menys adequats com el Centre Cultural de Jesús o el Club Parroquial.
L’actuació ha suposat habilitar unes superfícies construïdes de 196,48 m2 per al Centre Juvenil, 83,86 per l’espai per a activitats socials i 67,35 per a una cafeteria.