@Noudiari / L’ametller és un dels conreus tradicionals d’Eivissa i un dels productes generadors de valor afegit en ser exportats fora de l’illa per la seva qualitat. Recentment s’han donat un seguit de condicions que permeten millorar les perspectives econòmiques del conreu de l’ametller.
Per donar l’oportunitat de recuperar el conreu de l’ametller a Eivissa l’any 2018 juntament amb dos propietaris del pla de Corona i l’Associació de Vesins es varen plantar dues plantacions pilot amb l’objectiu d’avaluar les pràctiques modernes de fructicultura i millorar la viabilitat comercial del conreu de l’ametller.
La difusió per part del Consell Insular d’Eivissa de coneixements tècnics obtinguts de les parcel•les plantades i vinculats amb l’ametller es varen iniciar el mateix any de plantació, coincidint amb la primera festa de l’ametlla l’any 2018, i en el qual varen participar els alumnes d’FP Agrària de Can Marines, que incloïa unes jornades tècniques de disseny de plantació i també esporga d’arbre vell per part de José Malagón, expert de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA).
El mateix any, per tal d’empeltar els plançons amb les varietats eivissenques es va organitzar un curs d’empelt el juny de 2018 per part de Bernat Canyelles, tècnic de l’IRFAP del Govern Balear, amb un tipus d’empelt d’estiu. L’any 2019 un segon taller impartit també per Bernat Canyelles durant el mes de gener es va centrar en un segon tipus d’empelt d’hivern i la formació i esporga dels arbres durant el primer any. I l’any 2020 s’ha seguit l’evolució del conreu amb unes noves jornades tècniques destinades a mostrar l’esporga de formació del segon any i reforçar els coneixements d’empelt amb varietats autòctones.
(Contenido patrocinado)