@Noudiari / Aquest dissabte 15 de febrer s’inauguren les tres noves exposicions temporals que es podran visitar al Museu Etnogràfic de Can Ros durant tot l’any, fins a mitjans del proper desembre.
Es tracta de tres mostres que, tal com ha explicat la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell d’Eivissa, Sara Ramón “busquen dinamitzar el museu, que molta més gent s’apropi a Can Ros i puga gaudir de noves propostes que fan un recull de la nostra història, de la nostra cultura i tradicions. Per això aquestes mostres són variades i diverses, per oferir una experiència museística més ampla i per a totes les edats”.
Juntament amb les comissaries de les exposicions, la directora del Museu Lina Sansano, i la conservadora Susana Cardona, Sara Ramón ha detallat les particularitats de cadascuna de les tres mostres. ‘Puget, nissaga d’artistes’ que està ubicada al porxo, és un homenatge a la nissaga dels pintors Puget, tan lligats al poble de Santa Eulària, coincidint amb el seixanta aniversari de la mort del pintor Narcís Puget Viñas.
Tal i com ha recordat Lina Sansano, tant el pare com el fill d’aquesta nissaga d’artistes, varen interessar-se per la pintura i la fotografia, i ambdós feren donació al poble d’Eivissa d’un llegat de la seua obra que es conserva al Museu Puget de Dalt Vila. Ara, a Santa Eulària, es podrà gaudir de part de les obres dels Puget, que provenen tant del propi fons pictòric de la institució com de la família dels pintors que han cedit alguns quadres per a aquesta exposició.
Quant a ‘Naus a l’horitzó… Corsaris a la mar!’, a la sala B, Ramón ha destacat el caràcter didàctic d’aquesta mostra que vol donar a conèixer els corsaris eivissencs. L’objectiu és diferenciar els corsaris dels pirates, ja que el corsari actuava amb legalitat i disposava d’un document que avalava els seus actes, la patent de cors, mentre que els pirates actuaven al marge de la legalitat. Per explicar als escolars com era la vida dels corsaris s’ha elaborat un documental dirigit per Enrique Villalonga amb titelles de Joanna Hruby.
‘Moble tradicional balear’, a la sala C, és la tercera mostra, una selecció de mobles en miniatura que reprodueixen mobles reals dels segles XIV-XIX, cedida temporalment pel Museu d’Història de Manacor i permet al visitant endinsar-se en el moble tradicional i l’evolució de l’ofici de fuster-ebenista a través del llegat dels germans Riera Torres, germans ‘Moreno’. Hi ha reproduccions de cadires, taules, llits, etc.
Les tres mostres, aixì com la resta de l’exposició permanent del Museu Etnogràfic, es podran visitar de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores. Diumenges d’11 a 13:30 hores. Dilluns tancat.