@Noudiari / El proper dijous 5 de març, a partir de les 19:30 hores, Sa Nostra Sala acull la inauguració de l’exposició La condició femenina a través dels llibres de text i de lectura (1830-1970), un recull de més de 120 llibres i revistes dedicades a l’educació femenina des de principis del segle XIX i fins darrers del segle XX.
La consellera de Cultura, Educació I Patrimoni, Sara Ramón, juntament amb Joan Albert Ribas i Maria Rosa Ribas, comissaris de l’exposició, han presentat la mostra on, a través del material de la mateixa col·lecció de Joan Albert Ribas, els visitants podran conèixer els missatges educatius que rebien les dones i que, tal com ha explicat la consellera Ramón “els hi marcaven el camí que havien de seguir”.
“Els hi deien que havien de ser dones, filles, alumnes, germanes… eren missatges que marcaven la seva vida i el seu paper a la societat. I amb aquesta exposició tenim una oportunitat única per veure com ha evolucionat l’educació i tot el camí recorregut, encara que queda molta feina per fer”, ha assenyalat Ramón.
Joan Albert Ribas ha destacat que es tracta d’una mostra comissariada “íntegrament pel Consell Insular d’Eivissa, i és de producció totalment eivissenca: des de la col·lecció, als comissaris, els coordinadors, el disseny, la impressió… i a més es podría dur a qualsevol banda, ja que es tracta d’un tema que supera les fronteres illenques“.
Ribas ha fet la seva col·lecció a través de l’adquisició de llibre a fires, llibreries especialitzades, antiquaris… i analitzant tot el material tant ell com Maria Rosa Ribas asseguren que amb aquests llibres específics dedicats a l’ensenyament a les dones, es pot fer un recorregut i conèixer l’evolució del paper de la dona a la societat “però també és important veure d’on venim…i és una exposició molt valida per als alumnes de batxillerat perquè puguin conèixer com ha sigut aquesta evolució”.
Aquesta exposició té altres activitats complementàries, com el divendres 6 de març, a les 19:30 hores també a Sa Nostra Sala, col·loqui La dona al teatre amb les actrius Ana Vide, Barbara Hermosilla i Julia Marí, acompanyades per la violoncel·lista Raquel Quiroga.
El dijous 12 de març, també a les 19:30 horas, Rosa Vallés Costa, catedràtica de Geografia i Història, oferirà una conferència sobre Dona i vida quotidiana 1870-1950.