El dia 8 de març suposa un dia de reivindicació en el camí dirigit a aconseguir la igualtat de condicions entre homes i dones, també de reflexió. Des de l’Associació Professional Docent d’Eivissa, més concretament des de la Comissió de Drets dels nens i nenes, volem posar el focus en el paper de l’Educació en aquest avanç.
El dret a l’Educació és un dels drets fonamentals, reconegut tant en la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), com en la Convenció sobre els Drets del Nen (1989). No hi ha dubte que l’accés a l’Educació ha constituït una peça fonamental en l’avanç abans esmentat, el qual ha dotant a les dones d’un apoderament que els permet la conquesta d’espais inaccessible durant segles.
L’accés al món laboral és el més visible d’aquests espais, sens dubte de gran importància, permet a les dones la independència econòmica com a condició, sine quan non per a la conquesta de la llibertat individual, ja que li permet el desenvolupament d’un projecte de vida, sense necessitat de l’encadenament que suposa dependre econòmicament d’algú.
D’altra banda, també les converteix en ciutadanes amb veu en el si de la societat en la qual viuen, amb totes les implicacions que té el concepte ciutadanes, membres de ple dret en la presa de decisions que afecta a aquesta societat.
En aquest sentit, hem de tenir en compte que l’accés a l’Educació actua en una doble via, en la de formar professionals que puguin accedir al mercat laboral, i en la de formar ciutadans i ciutadanes, és a dir persones que participen en la vida pública des de l’exercici de la llibertat de pensament i acció.
Des d’aquesta perspectiva, la nostra associació reivindica el valor del paper de l’Educació en els avanços aconseguits, així com el que haurà d’exercir en els assoliments per aconseguir i que avui es posen de manifest.
Finalment, recordar les paraules de Malala Yousafzai, l’activista pakistanesa que va pagar un car preu per voler anar a escola i reivindicar aquest dret per a totes les nenes del seu país. «L’educació és un poder per a les dones, i això és pel que els terroristes li tenen por a l’educació. Ells no volen que una dona s’eduqui perquè llavors aquesta dona serà més poderosa”.
Per Antònia Tur,
Comissió Drets dels Infants
Associació Professional Docent d’Eivissa