@Noudiari / La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha fet avui una roda de premsa sobre les novetats arran la crisi del coronavirus a través del Canal YouTube del Consell de Formentera. En acabar la compareixença s’han respost els preguntes dels periodistes i també a les dels ciutadans que les han fet arribar via WhatsApp al telèfon de Participació Ciutadana.
Primer que res, Alejandra Ferrer, en nom de tot l’equip de Govern i també de l’oposició ha volgut enviar un missatge de condol a totes les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i també als seus familiars. La presidenta ha destacat que en els darrers dies “hem tingut bones notícies, ja que el nostre veí infectat pel coronavirus que des de feia dues setmanes estava ingressat a la Unitat de Cures Intensives de Can Misses ha experimentat una evolució favorable i ha estat traslladat a planta”.
“Desafortunadament, hi ha finals que no són iguals de feliços, i les xifres de nous contagis tot i que han davallat continuen sent alarmants, així com el nombre de víctimes totals”, segons ha declarat la presidenta, que ha destacat que “no és moment de baixar la guàrdia, diuen que un repunt de casos podria ser molt greu, per això us hem de seguir agraint i demanant que estigueu el màxim de temps possible a casa”.
Alejandra Ferrer ha fet aquestes declaracions, “conscients de que avui molts de vosaltres, treballadors d’activitats no essencials, heu hagut de tornar a la feina”. Des del Consell de Formentera havíem demanat que no es relaxarà l’estat d’alarma per assegurar primer de tot l’emergència sanitària. Ho havíem demanat amb una altra petició adjunta, que totes les persones que no pogueren tornar a les seves feina es pogueren acollir a un expedient de regulació d’ocupació, un ERTO”.
“Però com vèieu aquesta petició no ha sortit endavant, per això us demanem que si finalment heu de tornar a la feina, ho feu amb totes les mesures de seguretat possibles i mantenint la distància de seguretat i les normes d’higiene per seguir lluitant contra aquesta pandèmia mundial i evitar al màxim els possibles contagis”, segons ha afegit la presidenta.
Atenció social
Les forces del Consell de Formentera estan ara centrades a atendre els casos d’emergència social, i per això hem destinat el màxim que se’ns permet per llei, és a dir el 20% del superàvit dels comptes de 2019, devers 200.000 euros, com a partida extra per Benestar Social, per ajudar a les persones que es troben en una situació més vulnerable, arran la crisi produïda pels efectes de la pandèmia del Covid-19, segons ha destacat.
“A més, volem destinar la resta del nostre superàvit 800.000 euros més per fer front a aquesta emergència i així ho hem demanat, nosaltres i altres administracions locals, perquè se’ns permeti gastar aquest romanent”.
Actualment l’àrea de Benestar Social està atenent 750 casos, el número de persones que han necessitat vals d’alimentació s’ha incrementat fins a 166 nuclis de convivència que son 383 beneficiaris i quasi 200 persones estan tramitant la renda social garantida. “El Consell de Formentera està bolcat en donar-los suport a tots ells i també als majors pels que s’ha creat un nou servei d’atenció”, segons ha explicat.
Canals de comunicació
A més des del Consell s’han reforçat els canals de comunicació, segons ha declarat Alejandra Ferrer. “S’ha reforçat el servei del telèfon general de Consell que atén consultes matí i tardes per poder donar suport i informació a totes les persones que poden estar afectades per aquesta crisi. S’ha reforçat el servei de Benestar Social per atendre totes les demandes. S’ha habilitat un servei per contactar a les persones majors telefònicament i s’ha fet seguiment de més de 300 persones que des de que va decretar-se l’estat d’alarma han tornat a Formentera. També s’ha reforçat l’OVAC ja que ara tots els tràmits es fan virtualment. I s’envia informació actualitzada a les associacions per part de Participació Ciutadana”.
Segueix el confinament
“Les pròximes setmanes haurem de seguir amb el confinament i el distanciament social, i no ens cansarem d’agrair-vos l’enorme esforç que esteu fent” segons ha declarat. Però no només els formenterers us heu tancat, també ho ha fet Formentera, segons ha recordat la presidenta, “des de l’inici d’aquesta crisi varen reclamar que es reduïren les connexions a les mínimes indispensables per assegurar l’arribada de serveis especials i mercaderies. Des del passat 19 de març les connexions entre Eivissa i Formentera varen quedar reduïdes a només 3 d’anada i 3 de tornada, i seguiran així almenys fins al 26 d’abril, data prevista de finalització de l’estat d’alarma, però que segons ja ens han avançat podrien haver pròrrogues”.
La mitjana de persones que varen accedir a Formentera durant la passada setmana va ser de 19 persones. Mentre que la setmana d’abans de l’aturada de les activitats no essencials venien una mitjana de 50 persones al dia. “Evitar aquests moviments era un dels motius pels quals varen demanar que no començaren les activitats no essencials encara”, segons ha detallat.
Per part del Consell les obres públiques de reforma de Sant Ferran i construcció de la residència no començaran aquesta setmana, si l’empresa pot complir amb els protocols de seguretat s’estudiarà que es reiniciïn la propera setmana.
Estudi immunologia
Una dada molt important es poder conèixer el percentatge de persones que han patit la malaltia sense símptomes o de manera lleu per conèixer el grau d’immunitat o de contagi que tenim a l’illa i així poder prendre decisions. Per això ha demanat al Govern que faci l’estudi a Balears tenint en compte la singularitat de Formentera.
Emergència econòmica
“Fins ara hem parlat de l’emergència sanitària i social, l’econòmica no tarda a arribar per no dir que ja és aquí, i és un tema que també ens preocupa molt, perquè volem parlar de que una societat pròspera que per ser ho ha de tenir l’equilibri social, mediambiental però també econòmic”, segons ha explicat Alejandra Ferrer.
“Ahir escoltarem dir que la temporada començaria a l’agost, però la veritat és que no es poden fer previsions, la nostra economia és gairebé 100% turística, i les illes hauran de reclamar unides que l’estat ens torni en aquest moment de crisi el que en els anys de bonança nosaltres hem aportat, i que faci un pla especial per les Balears, també tenint en compte la nostra singularitat, i per part nostra Formentera haurà de demanar a les Balears que es faci un pla especial per la nostra illa, que tingui en compte l’estacionalitat, l’ocupació de temporada baixa i la dependència del sector turístic”, ha afegit la presidenta.
La presidenta ha explicat que s’ha demanat al Govern una previsió segregada per illes per poder prendre decisions adaptades a cada problemàtica. ”Demanam mesures concretes pel sector turístic perquè pensam que serà el que més tard es recuperi- i ajudes econòmiques específiques per treballadors i empresaris per la estacionalitat”, segons ha declarat.
Promoció turística
Alejandra Ferrer, que també és responsable de turisme, ha destacat que “Formentera està treballant amb el sector empresarial en un pla de xoc de promoció turística, tenint en compte els diferents escenaris d’inici de temporada, per garantir tant des del consell com per part del sector privat que estem preparats per començar en el moment que sigui possible i promocionar Formentera com a destinació segura i propera començant amb el mercat Balear, nacional i després dins de les possibilitats el internacional”.
Infants i joves
Per últim, la presidenta ha volgut tenir un missatge especial pels nens i joves. “Som conscients que tenen moltes ganes de sortir de casa, i s’ho mereixen, en aquests moments el decret d’alarma no ho permet i ja hem transmès a les autoritats que pensin en aquesta possibilitat ara que veiem que les dades sanitàries ens fan ser un poc més optimistes”.