NouDiari / L’Ajuntament de Sant Josep ha presentat els actes programats enguany per commemorar el Dia internacional contra la violència envers les dones, el proper 25-N organitzats des de la regidoria d’Igualtat. A partir del 20 de novembre i al llarg d’una setmana Sant Josep acollirà xerrades, l’elaboració d’un mural, l’enregistrament d’un podcast sobre la violència masclista, projeccions i distintes accions orientades a conscienciar sobre aquesta xacra, que enguany ja s’ha emportat la vida de 38 dones, mortes a mans del seu maltractador, dos d’elles a les illes.
«No hem d’oblidar que moltes dones han patit una situació de major vulnerabilitat en veure’s obligades a confinar-se amb el seu maltractador i han exposades a una major violència en aquest any, marcat per la pandèmia», ha dit la regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda, que ha fet una crida a tota la societat «a respondre amb unitat per evitar que cap dona se senti sola o indefensa. Hem d’estar a l’alçada».
Com ja es va fer en els anys previs, s’ha encarregat l’elaboració d’un mural commemoratiu en que participa l’alumnat d’algun dels centres del municipi. Enguany l’artista que l’ha dissenyat és Irene López, que pintarà ‘Lliures i vives’ al CEIP Can Guerxo.
El programa comença aquest proper divendres, 20 de novembre, amb una xerrada de la Psico Woman, el nom del canal a Youtube pel que s’ha fet coneguda Isa Duque. Duque oferirà a través de videoconferència una xerrada que porta per títol ‘Amor 3.0, altres formes de viure l’amor són possibles’ a la que estan convidats a participar els alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat del municipi.
Ella és psicòloga, sexòloga i terapeuta sistèmica familiar, amb una àmplia formació en gènere, teràpies corporals i eines educatives. Des de 2005 ha treballat en investigacions en l’àmbit de la igualtat i ha col·laborat en programes adreçats a la comunitat educativa en accions formatives i tallers sempre des de la perspectiva de gènere.
Isa Duque doblarà la seva presència al municipi, perquè al dia següent, dissabte 21 de novembre, la Psico Woman ofereix la conferència ‘Altres formes d’estimar són possibles’ al Centre de Cultura Can Jeroni. Per assistir-hi, s’ha de demanar invitació a cultura.santjosep.org, amb un màxim de dos per cada persona qe ho soliciti.
Can Jeroni també s’adapta a aquesta setmana dedicada a la lluita contra la violència masclista escollint per als divendres de cinema una producció documental que explica la mobilització de les dones kurdes contra l’odi i l’esclavatge que volia estendre l’Estat Islàmic a la regió. Aquesta lluita per les armes l’explica la directora catalana Alba Sotorra a ‘Comandante Arian, una historia de mujeres, guerra y libertad’.
El documental segueix un batalló de dones en la missió per alliberar la població de Kobani del jou de l’ISIS i alhora lluitar per la llibertat de la pròxima generació de dones. Novament, l’assistència és gratuïta però caldrà demanar invitació a cultura.santjosep.org.
El dilluns, 23 de novembre, les Biblioteques Municipals de Sant Josep se sumen a la programació organitzant un Racó Violeta, amb una recomanació d’obres amb perspectiva de gènere, que es podrà veure a la Biblioteca Vicent Serra Orvay fins el 27 de novembre.
El 25-N, dimecres, Sant Josep se sumarà a la convocatòria de mobilitzacions per visualitzar aquesta data i s’adherirà també a l’encesa d’espelmes en record a les víctimes de violència masclista.
El dissabte 28 de novembre segueixen els esdeveniments programats amb l’enregistrament del podcast ‘Violència de gènere, lluita i testimoniatge’, que es realitzarà al Centre de Cultura Can Jeroni a partir de les 19 hores. Aquest programa de ràdio a través d’Internet inclou també la performance ‘La pareja (in)sostenible’, de la companyia El Milagro de la Niña, posat en escena per Andrea Reginato i Inés Sarmiento. L’assistència és gratuïta però s’han de demanar invitacions a cultura.santjosep.org.