NouDiari / La consellera de Benestar Social i Recursos Humans del Consell Insular d’Eivissa, Carolina Escandell, ha fet aquest matí balanç de com ha funcionat el seu departament en el marc de la crisi sanitària i social de la COVID-19 al llarg de 2020. Per aquest any el departament ha compromès una despesa de 26.479.614,16 euros (casi 7 milions més de la despesa total de 2019) dels que, almenys, 6,2 milions d’euros s’invertiren directament en polítiques sobrevingudes per mor de la pandèmia. És a dir, al llarg de 2020 pràcticament 1 de cada 4 euros invertit en Benestar Social fou destinat a pal·liar, directament, els efectes de la COVID-19.
En aquest context, pràcticament la totalitat de la inversió extraordinària se l’emportà el PLA ISE que permetí invertir fins a 4 milions d’euros de romanent del pressupost del Consell Insular, però també s’ha de tenir en compte el reforç en Recursos Humans en serveis sensibles, com l’HRA Cas Serres, Servei de Menors i Oficina de la Dona, que sumen 950.000 euros; la reforma i posada en marxa del Pavelló 208 de Sa Coma, per donar suport al centre Pare Morey, amb una inversió total aproximada de 500.000 euros; la coordinació de material sanitari amb una despesa total de 200.000 euros, així com altres esforços no quantificables (la coordinació d’ajuda solidària, el disseny de protocols i plans de contingència dirigits a garantir els serveis bàsics del Consell Insular en un context de pandèmia, etc…).
Per tot això la consellera Escandell ha volgut «agrair l’enorme esforç que ha fet tot el departament per estar a l’alçada d’unes circumstàncies per a les que ningú no estàvem preparats, però a la que hem pogut donar una resposta efectiva amb polítiques que s’han dissenyat i implementat de manera ràpida i eficaç».
La consellera Escandell, acompanyada del director insular de Benestar Social, Santiago Marí, ha explicat una per una les línies de treball del seu departament al llarg de 2020. Així, de subvencions, ajudes i concerts destaquen les línies extraordinàries COVID per a entitats (300.000 euros) i les línies ordinàries per a entitats que s’han augment de 750.000 a 900.000 euros; les aportacions extraordinàries als bancs d’aliments (100.000 euros), l’augment de les ajudes individuals a discapacitats i a majors un 20% respecte a 2019; la línia extraordinària per pal·liar els efectes de la COVID-19 a col·lectius vulnerables (600.000 euros) ; i els concerts adjudicats a AEMIF (15 places – 288.804 euros) i AMADIBA (30 places – 577.608 euros).
Quant a incentiu del mercat laboral, destaca la contractació directa gràcies al projecte EMPLEAR CIE, del què participa el programa SOIB Reactiva del Govern de les Illes Balears, que aporta un màxim de 920.049,87 euros, als que s’ha d’afegir l’aportació del Consell d’Eivissa de 137.000 euros. En total s’incorporaran 96 persones entre desembre de 2020 i abril de 2021.
Pel que fa a l’Oficina de la Dona, la COVID-19 ha provocat diverses necessitats sobrevingudes que el Consell d’Eivissa ha quantificat en uns 200.000 euros. En paral·lel a la gestió d’aquesta crisi, s’ha aconseguir regularitzar la llista d’espera d’atenció a les usuàries, s’han ampliat els espais de feina i el nombre de places residencials i s’han posat en marxa nous programes. Pel que fa a les polítiques d’Igualtat, s’ha reactivat l’elaboració del Pla d’Igualtat CIRE i s’han començat les feines per a posar en marxa un Servei d’Atenció Integral LGTBI.
Atenció especial ha tingut la Secció de Drogodependències i la Unitat de Conductes Addictives, malgrat el conflicte competencial amb el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular ha pensat convenient seguir invertint en aquests serveis, i més en el marc de la pandèmia. Per això, dins el Pla ISE, s’han invertit 50.000 euros en reforç de RRHH, s’han adaptat els programes i s’ha declarat el servei com a «Essencial» per tal de no aturar-lo durant l’Estat d’Alarma.
Respecte del Servei d’Atenció a la Discapacitat, el Consell d’Eivissa compta amb un SAIL-PD d’assessorament i inserció laboral que enguany celebrà la primera jornada d’encontres laborals entre empresaris locals i persones amb discapacitat T+D Treball i Discapacitat en què participaren 15 empreses i 60 usuaris. En el marc del Pla ISE es contractarà un auxiliar d’infermeria en 2021 amb una inversió aproximada de 50.000 euros.
Quant a Menors, a més de les línies ordinàries d’actuació, s’han programat línies estratègiques de 2020 com el Programa de Visites Familiars que s’inicià en març, s’aturà per mor de l’Estat d’Alarma i es recuperà en juny, i el Pla Insular d’Infància i Adolescència, que té previst acabar la seva elaboració en juny de 2021. Quant al Centre de Menors Pare Morey, es va adequar el pavelló de la UME per l’adaptació transitòria a l’arribada de Menors estrangers no acompanyats i, posteriorment, es licità per emergència la reforma del pavelló 208 de Sa Coma (inversió total aproximada de 500.000 euros). També es treballa en la incorporació d’un treballador social, 5 educadors socials i monitors de laborteràpia. Finalment, s’ha adjudicat el nou contracte d’acolliment residencial de menors per dos anys amb una inversió total de 5.500.000 euros.
D’altra banda, la Llar Eivissa ha gestionat la Inserció Socio-Laboral amb persones amb discapacitat i s’ha encarregat de la valoració d’accés a recurs socials i sanitaris del Consell Insular d’Eivissa. La consellera ha lamentat que el COVID-19 hagi hagut de tancar el centre sociocultural i majors i s’ha contactat telefònicament amb tots els socis del centre per seguiment i valoració del seu estat i necessitats.
Finalment, s’ha donat compte de la Situació dels Centres Assistencials: l’HRA Cas Serres ha incrementar el pressupost en 100.000 euros l’any 2020 i l’incrementarà en 250.000 euros l’any 2021. S’han executat diverses obres de millora per valor de 300.000 euros, s’ha condicionat jardineria i aparcament, façana i s’ha adaptat un parc adaptat per a la unitat de psicogeriatria. També s’han fet millores de connectivitat i eines de gestió per valor de 150.000 euros. La COVID-19 ha obligat a fer una inversió extraordinària en Recursos Humans, Material Sanitària, Desinfeccions i actuacions complimentàries per valor total d’1 milió d’euros.
Reptes de futur
Per concloure la roda de premsa, la consellera Escandell ha explicat que per a l’any 2021 el pressupost del Departament ascendeix a prop de 30.479.596,52 milions d’euros (increment de 3.125.870,03, +11,14%, respecte el pressupost del 2020), uns diners que han de servir, en primer lloc, per fer front a les situacions sobrevingudes de la COVID-19 i al manteniment de les prestacions ordinàries d’aquest Consell Insular, però també «a tenir especial cura dels nostres menors, persones amb discapacitat i col·lectius vulnerables», amb els què s’han de consolidar actuacions que han començat enguany. Per això ja s’han pressupostat ajudes específiques com els 600.000 euros a ajudes a col·lectius vulnerables que podran complementar-se amb la incorporació de romanents.
Però sense dubte, la fita més important que assolirà aquest Consell d’Eivissa enguany serà la posada en marxa del Centre Polivalent de sa Joveria que, de manera provisional, farà la funció de centre de baixa exigència, donant resposta momentània a un problema que ha ocupat diverses legislatures a aquesta institució.