@D.V./ El que necessita aquesta societat són ciutadans. No és senzill. En la concepció dels antics grecs, ciutadà és aquell qui es preocupa i participa en els afers públics -i que, evidentment, ho fa per defendre l’interès general, i no per enriquir-se-. És complicat trobar ciutadans. Per desgràcia, abunda en aquest país -i també en aquesta illa- una actitud submisa i resignada, més pròpia d’un lacai i d’un serb que d’un ciutadà lliure i autònom, més propi d’algú del segle XII que no d’un temps que ha passat per la revolució francesa o la revolució americana, societats on els individus tenen deures però també drets.
Així, en una societat on predomina el “Dèu mus do molta paciènci”, persones com Carmen Tur resulten absolutament imprescindibles. La seva intervenció al ple municipal de Santa Eulària és una lliçó de civisme. “Això no ho deman per a jo, que ja he passat per la radioteràpia, això ho deman pels qui vindran després” ha dit Carmen Tur, en un exemple del que hauria de ser el civisme i la ciutadania, i ha posat algunes coses ben clares: s’ha queixat d’aquesta sempiterna prudència dels polítics eivissencs que es passen la vida instant -”instem al Govern balear a que faci efectiu el deute històric”, “instem al Govern central a que aturi les prospeccions petrolíferes”, instem instem instem blablabla- i ha demanat que facin una passa endavant i exigeixin, però no la lluna en un cove, sinó allò que “és just i el que els eivissencs es mereixen”.
En moltes ocasions, els polítics obliden que tenir la majoria no significa mans lliures per fer el que els doni la gana durant quatre anys, al contrari: tenir la majoria dels vots és un compromís que et lliga al servei públic. I que el paper dels votants no ha de ser el silenci servil i obedient, sinó que ha d’estar pendent, observant, fiscalitzant, demanant comptes i exigint que els polítics compleixin els seus compromisos. Aquesta és la manera com s’entén la democràcia als països civilitzats. Qui us digui el contrari, és un dèspota, un dictador, un feixista disfressat.
Carmen Tur és una ciutadana -a la manera d’Aristòtil i de Saint-Just-. Ens calen més ciutadans. Ens anirien millor les coses si tinguéssim més ciutadans. I amb bons ciutadans, quan s’inauguri Can Misses, l’hospital tindrà radioteràpia. Segur.
P.D. Per cert. Instal·lar la radioteràpia costa 3 milions d’euros. Florentino Pérez pagarà 30 milions d’euros per un defensa. A vegades penso que tenim el que ens mereixem.
«A vegades penso que tenim el que ens mereixem»
Ni que ho diguis tenguén en compte que la radioteràpia només serveix per matar.