La seu del Consell Insular d’Eivissa ha acollit avui els actes de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, amb la presentació de l’escultura elaborada amb material reciclat a través de la campanya ‘L’Art de Reciclar’ que el Departament de Gestió Ambiental va posar en marxa el passat 17 de maig, coincidint amb el Dia Mundial del Reciclatge.
Aquesta campanya, que compta amb la col·laboració d’Ecoembes, representat a l’acte pel seu delegat de zona Antoni March, té com a objectiu el foment del reciclatge a l’illa d’Eivissa i ho fa emprant l’art com a potent mitjà comunicatiu, per aquest motiu, el fil narratiu gira al voltant de la creació d’una escultura representativa de l’illa d’Eivissa, construïda amb material reciclat per part d’un artista local i amb la col·laboració dels alumnes de centres educatius per recopilar el material de reciclatge necessari per a la construcció de l’obra.
Han participat cinc centres educatius de primària (CEIP S’Olivera a Puig d’en Valls; Col·legi Ntra. Sra. De la Consolació a Eivissa; CEIP Sant Carles a Sant Carles; CEIP Sant Ciríac a Sta. Eulària i CEIP Sant Rafel a Sant Antoni), amb un total de 17 grups de 4t, 5è i 6è de primària, i un total de 271 alumnes. Els alumnes dels centres implicats han aportat els residus que han separat a casa per formar part de la construcció de l’escultura. Una representació de cada escola, alumnes i professors, han explicat als assistents al acte què ha suposat participar a ‘L’Art de Reciclar’, destacant que, una de les coses que més els ha agradat ha set participar en el taller «Art i reciclatge», en el que han treballat la seva creativitat emprant materials reciclats habituals en les seves cases, transformant els residus en matèria per realitzar l’escultura. En total s’han fet 32 tallers.
Tal com ha explicat el conseller de Presidència i Gestió Ambiental, Vicente Roig, l’objectiu principal de la participació d’escolars en aquesta campanya, “és promoure entre els més joves la sensibilització envers el reciclatge, i recordar com separar correctament en cada contenidor, prendre consciència de que els nostres recursos són limitats i els escolars són els millors ambaixadors per donar aquest missatge ja que estan molt sensibilitzats i implicats en el reciclatge”. Roig ha agraït especialment la intervenció a l’acte de na Laia, en Nayum, na Irene i n’Aitor, els escolars que ha set portaveus dels seus companys.
A més, durant la campanya, els alumnes han pogut gaudir de les primeres visitesque s’han fet a l’Aula ambiental de Ca Na Putxadesprés de la seva recent inauguració el passat 17 de maig. Dintre de la visita els alumnes han visitat les noves instal·lacions per al triatge de residus i compostatge.
A part de l’acció a les escoles, la campanya també va adreçada a la ciutadania en general pels mitjans de comunicació.
L’artista Jorge Pineda Bruges, ha presentat l’escultura feta amb material reciclat que representa a la deessa Tanit. Amb unes dimensions de 170 x 106 x 200 cm, està concebuda segons els principis d’economia circular ja que en el moment del seu desballestament, es separaran els diferents materials i es reciclaran cada un dels seus components. Abans, està previst que un recorregut itinerant s’exposi pels diferents centres educatius de l’illa, en primer lloc els centres participants i després els altres.
També s’ha presentat el documentalen el que es descriu com s’ha dut a terme el projecte ‘L’ Art de reciclar’: el seu origen, i realització passant per la participació dels escolars i la creació artística de l’escultura.