@D.V./ La Federació d’Eivissa i Formentera d’Esquerra Republicana ha presentat les al·legacions al text de l’Avantprojecte de llei reguladora de l’ordenació i ús del sòl, elaborat per la Direcció General d’Ordenació del Territori del Govern Balear. Un Avantprojecte que no agrada als republicans ja que la seva primera al·legació ja demana la seva “retirada i la seua substitució per un altre de més sostenible mediambientalment i que reguli la totalitat del territori de les Illes Balears”.
ERC reconeix que és necessària l’aprovació d’una Llei del Sòl perquè les Illes Balears són l’única comunitat autònoma sense aquest instrument legislatiu, però diu que el text que ha presentat el Govern no pot ser vàlid, bàsicament, per dues qüestions: d’una banda, perquè deixa fora de la regulació autonòmica tot el sòl rústic, és a dir, més del 90% del territori que es pretén regular. I de l’altra, perquè “en un espai com les Illes Balears i Pitiüses, qualsevol legislació territorial ha de tenir com a principi bàsic la conservació i protecció del territori”, i l’avantprojecte presentat “sembla tenir com a principi tot el contrari”. Els republicans consideren que l’Avantprojecte ofereix ferramentes per accelerar la destrucció del territori, com “l’obligació d’edificar per als propietaris de solars urbans”.
Algunes de les esmenes més rellevants
A banda d’aquesta al·legació genèrica, Esquerra Republicana ha presentat vuit al·legacions parcials, per tal de posar en evidència alguns dels aspectes que defineixen com “autèntiques barbaritats tan des del punt de vista jurídic com, sobretot, mediambiental i, fins i tot, econòmic”.
Entre aquestes al·legacions parcials, ERC destaca la que ha presentat sobre l’obligació d’edificar a les àrees urbanes, posant uns terminis als propietaris perquè ho facin, i en la que s’indica que si no ho fan les seues parcel·les podran ser expropiades i entregades a altres promotors perquè edifiquin. En opinió d’ERC, aquesta disposició és una “autèntica aberració legal, social, mediambiental i econòmica”. Els republicans admeten que els propietaris de sòl urbà tenen, el dret d’edificar les seues parcel·les, però no “es pot convertir aquest dret en una obligació”.
Els republicans també han presentat una al·legació a l’aspecte de l’Avantprojecte en que s’obre la porta a la participació privada a l’hora de definir el planejament territorial, una possibilitat que consideren “especialment perillosa”, ja que consideren que “han de ser els poders públics els que facin el planejament, atenent a criteris de defensa del bé públic i l’interès general” i que no es pot “deixar una matèria tan delicada en mans de la iniciativa privada, que és el què planteja aquest Avantprojecte a través dels anomenats Convenis sobre planejament”. Per a ERC, el més greu és que també obre la porta a què aquests convenis els pugui subscriure l’administració amb una promotora, sense que aquesta sigui necessàriament la propietària dels terrenys afectats. És a dir, que l’Ajuntament i una promotora podrien posar-se d’acord a urbanitzar un sector, parcel·lar-lo i transformar-lo completament, independentment de l’opinió dels propietaris, com ja es fa a la Comunitat Valenciana des de la dècada dels noranta.
Altres aspectes esmenats per ERC són la consideració com a urbans dels assentaments en medi rural, la possibilitat d’obtenir llicències per silenci administratiu o la possibilitat que les infraccions urbanístiques en terrenys protegits puguin prescriure.
Aquestes esmenes seran entregades als diputats de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, de la qual forma part Esquerra, per a que puguin defensar-les en seu parlamentària.