El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, juntament amb Joan Escandell, moliner de Sant Miquel, Xavi Conesa, Gerent de la cooperativa de Santa Eulària i representants de l’Associació de Forners i de Comerç de la Pimeef, així com de l’ajuntament de Sant Joan, han presentat l’adequació del molí de pedres ubicat al poble de Sant Miquel i que permetrà moldre el blat de xeixa a l’illa.
I és que des que va començar a recuperar-se aquesta varietat de blat l’any 2019, fins a la campanya 2020-21, el blat Xeixa es portava a un molí fariner de pedres de València ja que el molí de Sant Miquel no disposava de registre sanitari. Aquest any 2021, finalment, el molí ha habilitat les instal·lacions per poder garantir la seguretat alimentària, la qual cosa permet que la nova collita de blat es podrà moldre a Eivissa, i així els forns acollits al projecte de recuperació de blat Xeixa podran disposar de farina d’aquest molí elaborada de forma artesanal, com s’ha fet durant milers d’anys al Mediterrani. Enguany la collita de blat supera els 20.000 kg dels quals es compta conservar uns 5.000 kg de llavor per tornar a sembrar els camps.
Els molins de pedres eren nombrosos a Eivissa i eren fonamentals per a l’alimentació dels seus habitants en subministrar la farina de blat i ordi. De vent, de sang (moguts per animals) o d’aigua, en el segle XX la tracció va canviar per motors de combustió o electricitat, i poc a poc varen ser abandonats i substituïts per molins de cilindres molt més ràpids i eficients emprats per grans farineres.
La qualitat de la mòlta, però, és molt diferent: el molí de pedres en moldre a poques revolucions (120 per minut) i disposar d’un sistema de ventilació, com és el cas del molí de Sant Miquel, permet un processat suau de la farina amb un lleuger augment de temperatura. Per aquests motius, els molins de pedra tornen a estar d’actualitat quan es tracta d’obtenir farines d’alta qualitat.
Després de recuperar la llavor d’un pagès de Corona que encara el conreava, el Consell Insular d’Eivissa va iniciar l’any 2019 el projecte de recuperació del blat Xeixa a través de la seua valorització en el comerç amb la participació de l’Associació de Forners i Pastissers de la Pimeef i de la Cooperativa de Santa Eulària des Riu. Els forns participants són: Can Coves, Can Blay, Can Bufí, Can Noguera, Gatzara, Samos Deli, Es Brot i Es Raconet.
El projecte de recuperació de blat xeixa a més de tenir una component de conservació d’una varietat tradicional, també suposa recuperar un sabor autèntic, i també té un impacte econòmic amb la creació d’una cadena de valor basat en un producte diferenciat que permet beneficiar al pagès amb un preu just, als forners tradicionals i ara també a una petita indústria agrària que és crítica per al conreu del blat a Eivissa. El conreu de cereal també permet lluitar contra l’abandonament del secà, mancat de viabilitat econòmica, i també contra el risc d’incendis en aquest entorn, cada vegada més important.
Joan Escandell, de 79 anys, és el darrer moliner professional en activitat d’Eivissa i continua molent farina amb un molí de pedres com ha fet durant tota la seua vida. Ara, la seua filla ha agafat el relleu i permet assegurar-ne la seua continuïtat. Una de les moles provenen d’un antic molí de vent de Sant Josep però ara s’empra un motor elèctric per moure-les.