S’han començat a penjar avui les fotografies que configuren l’exposició que ofereix aquest Nadal en Sebastián Candela: SARGANTANES El temps s’acaba. Qui fou redactor en Cap del Diario de Ibiza, ara jubilat, ha trobat en les sargantanes del parc natural de Ses Salines tot un món d’inspiració plàstica i dinàmica. L’exposició és una col·laboració entre l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Sociedad Cultural Ebusus i el mateix Sebastián Candela. Fruit d’aquesta col·laboració es presenta aquesta selecció de 30 fotografies que s’exhibiran a la sala d’exposicions d’Ebusus, a s’Alamera.
La inauguració és el dimecres dia 15 de desembre a les 19.00 hores i estarà oberta al públic fins al dia 6 de gener. L’horari serà de les 11. 00 a les 13.00 hores durant els matins i de les 18.00 a les 20.00 hores durant les tardes. Durant aquests dies els grups escolars que desitgin visitar-la poden reservar horari i seran atesos per Sebastián Candela, que els explicarà les tècniques emprades per fer aquestes fotografies, i per Antònia M. Cirer, que els introduirà en la biologia de la sargantana.
«Si durant la seua vida professional ens delectava amb les cabrioles dels esportistes, ara ha substituït els atletes per les sargantanes. On abans hi havia una pilota en moviment, ara hi ha una sargantana. En Sebastián Candela congela el gest de les sargantanes i ens ofereix un bocí de la intimitat d’aquesta espècie tan emblemàtica de les Pitiüses», destaca l’IEE a un comunicat de premsa.
Amb la seua càmera, en Sebastián Candela guaita els moviments de les sargantanes i fa observar els detalle: «L’anatomia de les sargantanes, la forma de les seues escates, els colors, les aparents cuirasses de les seues potes, que a les instantànies de Candela ens recorden els gladiadors romans… Tot un món de fascinació, amb un punt de mira des del qual ningú mai no havia observat fins ara una sargantana», afegeix l’Institut.
L’objectiu de Sebastián Candela és «contribuir a la defensa de la sargantana amb una acció molt personal, que és la donació de part de la seua producció artística». Amb aquesta finalitat ha cedit un llegat de 300 fotografies inèdites de sargantanes a l’Institut d’Estudis Eivissencs per tal que es destinin a exposicions, publicacions i actuacions que facilitin la protecció d’aquesta espècie i l’erradicació de les serps invasores. Amb aquesta finalitat, l’Institut d’Estudis Eivissencs posa a la venda aquestes fotografies perquè el públic pugui contribuir econòmicament a aquesta causa amb la compra d’una fotografia emblemàtica. El preu oscil·la entre 250 i 450 €.
Amb tot, la finalitat principal d’aquesta iniciativa és difondre els valors biològics, ecològics, evolutius, estètics i identitaris que representa la sargantana; alhora que alertar del greu perill d’extinció en què es troba, avisar del gran perjudici ecològic que suposaria la pèrdua de l’únic vertebrat veritablement autòcton de les Pitiüses i conscienciar als eivissencs de què «cal reclamar de les administracions locals, autonòmiques i estatals una actuació més contundent i eficient en la lluita contra les espècies invasores i molt concretament en l’erradicació de les serps que estan extingint les sargantanes».
Un cop finalitzada aquesta exposició se’n farà una altra a Santa Eulària, a la sala d’exposicions Sant Jaume, i després a altres indrets per tal d’estendre la conscienciació ciutadana per tota l’illa.