El Govern balear ha avisat aquest dilluns de l’empitjorament de la situació sanitària de les Illes, i encara que reconeix que la variant Òmicron no és tan perillosa com altres i que el context ha millorat per mor de la vacunació, ha alertat que la situació es complica als hospitals cada vegada més.
En aquest sentit, ha assenyalat que «des del 23 de desembre de 2021 fins a dia d’avui, segons l’avaluació elaborada pel Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, a les Illes Balears la situació epidemiològica ha evolucionat de la forma que com es presagiava que ocorreria des que es varen tenir els primers contactes amb la variant Òmicron».
Així doncs, una vegada que generalitzada aquesta variant com font principal de contagis de la covid-19, s’ha comprovat com, efectivament, aquesta variant es caracteritza per la seva gran capacitat de transmissió, molt superior a la que fins ara s’ha experimentat amb altres soques del virus; si bé, alhora, Òmicron tendeix a generar uns efectes i una simptomatologia menys greus entre els contagiats. «Unes constatacions que, en tot cas, no permeten considerar-la banal i intranscendent, ja que els contagis amb efectes greus o molt greus continuen produint-se i la seva alta transmissibilitat compensa la seva tendència a una menor virulència», subratlla el Govern a través d’un comunicat de premsa.
D’aquesta manera, els nombres absoluts de casos necessitats d’atenció hospitalària o fins i tot de cures crítiques són anàlegs, segons l’Executiu, als que es produïen amb altres variants del virus i la pressió sobre el sistema sanitari resulta ser cada moment més intensa.
Per tant, des de l’1 de desembre de 2021 fins avui s’ha produït un creixement intens i sostingut dels contagis que també ha afectat les ocupacions de llits hospitalaris, tant de planta com d’unitats de cures crítiques, si bé com ja s’ha dit pel que fa als ingressos, aquests es produeixen d’una forma proporcionalment més moderada que en altres onades, malgrat que, «en termes absoluts i atès el volum total de contagis que s’han produït, ens apropem als nivells d’ocupació dels moments més difícils de la pandèmia».
Així mateix, el Govern manté que la vacunació i la precaució són, ara per ara, fonamentals per tallar la transmissió de contagis. En aquest sentit, al llarg d’aquestes festes més de 30.000 persones han rebut la primera dosi (o la de reforç, que millora substancialment la protecció contra la variant òmicron).
A més, es recomana reduir els contactes socials i evitar les situacions de més risc: reunions amb molta gent, espais sense ventilar i llocs on les persones no fan ús de la mascareta. En cas de participar en una trobada social, s’han de mantenir sempre totes les mesures de seguretat (ventilació, higiene de mans, mascareta i distància). Si es presenten símptomes compatibles amb el covid-19 o es té contacte directe amb una persona contagiada, cal extremar totes les precaucions, evitar contactes i fer-se tot d’una una Prova Diagnòstica d’Infecció Activa (PDIA).
Vacunar-se, un dret que cal aprofitar
D’aquesta manera, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha convidat avui la ciutadania de les Illes Balears que encara no ho ha fet a vacunar-se i, així, «fer efectiu aquest dret que tenim la sort immensa de tenir a les nostres Illes». Armengol ha recordat que la vacunació «és l’única manera que tenim de poder superar aquesta malaltia de manera tant individual com col·lectiva» i ha demanat a les persones que encara no s’han vacunat que facin aquesta reflexió «per protegir-se ells mateixos i protegir també la resta de la població».
La presidenta ha fet aquestes declaracions durant una visita (en la qual ha estat acompanyada de responsables sanitaris i altres membres del Govern, com l’eivissenc Josep Marí, conseller de Mobilitat i Habitatge) al nou espai de vacunació Francesc Quetglas, situat a la carretera de Manacor (Mallorca).