La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha presentat avui a la reunió virtual de la Mesa Sectorial Educació dues noves mesures per fer front a la crisi sanitària originada pel covid-19 i l’impacte de la variant òmicron en l’àmbit educatiu. Per una banda, es tornen a activar els permisos no retribuïts per a la conciliació laboral i familiar dels docents i per l’altra, s’ha parlat de la posada en marxa del sistema de substitucions ràpides per covid a secundària i FP bàsica, similar al que s’aplica a primària, amb professorat dels àmbits lingüístic i cientificotècnic.
A la reunió celebrada avui s’ha tractat la necessitat de mantenir les mesures extraordinàries i transitòries per afavorir la conciliació laboral i familiar del personal docent no universitari al servei de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Mesures que conformen els permisos no retribuïts per als docents que es varen aprovar a finals del 2020 i que tindran vigència fins a finals de 2022.
Així, la conselleria posa a disposició del personal docent no universitari que acrediti la necessitat d’atendre a una persona en situació de quarantena per la covid-19 amb la qual convisqui, que pugui sol·licitar una reducció especial de la jornada de treball, de caràcter no retribuït, del 50 o del 100% de la jornada, pel temps indispensable que duri la situació de quarantena.
Es mantenen els requisits per optar al permís
Entre els requisits que ha de complir el docent, es troba que la persona amb la qual convisqui ha de ser un fill menor de dotze anys o una persona que per raons d’edat, accident, malaltia o discapacitat no pugui valer-se per si mateixa i no desenvolupi cap activitat retribuïda.
En el cas de reduccions del 50%, l’horari concret en què s’hagi de gaudir la reducció de jornada s’ha d’acordar amb la direcció del centre, de manera que es conciliï el dret al gaudi de la reducció amb les necessitats d’atenció a l’alumnat.
Un sistema de substitucions ràpides també a secundària, per fer front a les baixes per covid-19
La posada en marxa d’un sistema de substitucions ràpides per covid, similar al que s’aplica a primària, amb professorat dels àmbits lingüístic i cientificotècnic, també ha centrat la reunió d’avui. Aquest equip de substitucions comptarà amb un total de 26 docents, 2 docents a l’illa de Menorca, 4 a l’illa d’Eivissa i 20 a l’illa de Mallorca.
La finalitat és que determinades substitucions es puguin realitzar, en la mesura que sigui possible, en un termini màxim d’entre 24 hores i 48 hores des que es tingui coneixement d’aquesta necessitat. En concret, en el reforç als centres esdevé d’especial importància, en l’educació secundària, la figura dels professors que imparteixen matèries relacionades amb l’àmbit sociolingüístic i cientificotècnic.
Aquesta borsa s’afegeix a la que ja està en marxa a primària, actualment amb 90 docents: 61 a Mallorca, 9 a Menorca, 18 a Eivissa i 2 a Formentera.
El sistema de substitucions urgents permet atendre les baixes en un termini màxim de 48 hores i ajuda a pal·liar l’impacte dels positius entre els docents dels centres educatius en la fase actual de contagis de covid-19.
El sistema de substitucions urgents es complementa amb el sistema ordinari de substitucions i amb la reorganització dels recursos de cada centre.
Quant a l’ensenyament concertat, s’ha acordat entre patronal, sindicats i conselleria un sistema que faci més àgil les substitucions de les baixes covid.
Cal destacar que el nou sistema de baixes i altes per covid i els nous protocols a les escoles es tractaran pròximament a la reunió de la Comissió Paritària.
Els professors celebren les mesures, però demanen més
Des de l’Associació Nacional de Professionals de l’Ensenyament (ANPE) de les Illes Balears valoren positivament els acords «per tal de no deixar cap alumne sense professor, i substituir tot el professorat que calgui, des del primer dia de la baixa».
«D’altra banda, des d’ANPE hem posat de manifest que en aquests moments recau sobre l’escola tot el pes de la conciliació familiar de la comunitat educativa i trobem que cal cercar vies complementàries entre tots», ha matisat l’organització, que demana compensacions econòmiques per la situació sanitària que s’està vivint a les aules de les Illes: «Considerem necessària una partida pressupostària, tal com tenen els sanitaris, per gratificar el sobreesforç i potenciar les substitucions d’alguns companys en aquest repunt de contagis, on sovint no tenim especialistes per poder cobrir aquestes absències que interrompen el procés d’ensenyament.
En aquest sentit, ANPE lamenta l’absència del conseller d’Educació i Formació Professional en la reunió d’aquest dimarts: «Cal destacar que ens hagués agradat comptar amb la presència del conseller Martí March, per plantejar que, així com els infermers i metges estan fent una immillorable tasca a primera línia als centres hospitalaris, volem fer valdre que els docents estan a la segona línia als centres escolars mantenint l’educació presencial».