L’editorial de proximitat que dirigeix l’escriptor Ramon Mayol (Palma, 1965), Edicions Aïllades, fa 10 anys que publica llibres en català a Eivissa i Formentera. Amb motiu de l’aniversari, Mayol explica a Noudiari que aquest 2022 s’organitzaran moltes activitats amb un gran acte central del qual encara no se sap data. Ell assegura que fer cultura en català i, en particular, editar poemes en català a «la perifèria dels Països Catalans» és per se un acte de resistència, gairebé polític, encara que aquest no sigui l’objectiu. De tota manera, refusa caure en discursos catastrofistes i celebra fer 10 anys que es dedica al que més li agrada i el fet que durant la covid hagi pujat el nombre d’edicions i de vendes de llibres. «Pareix que la gent està llegint més ara, i els llibreters d’Eivissa estan d’alegria, pel que he pogut parlar amb ells, així que coincideixen amb mi», assenyala durant la conversa amb aquest mitjà.
Mayol no s’ha cregut mai el mite de què cal fer cultura en castellà per arribar al màxim de gent possible: «Per aquesta regla de tres, editaria en anglès o en xinès», bromeja. «La cosa no va d’això, els productes culturals ben fets en català arriben a un gran públic, no necessàriament perquè siguin en català ni per fer resistència cultural. Un exemple és ‘Ressonadors’, ja que no només els escolten els compromesos amb la lluita pel català, i la gent no va als seus concerts per ‘fer pàtria’, sinó perquè agraden i punt», afegeix Mayol.
Comenta que quan li toca explicar que edita -sobretot- poesia i, a més a més, en català, el miren de manera estranya i hi ha qui no ho entén. Per aconseguir que la cultura en català mantingui una bona salut, Mayol expressa que és clau el suport institucional, però sobretot el de la societat civil: «Al final és qui mana més, a Eivissa hi ha un grup de gent que es mou molt i que sempre va als actes, a les llibreries i recolza l’activitat cultural de l’illa, però és important arribar cada vegada a més lectors, i a vegades ho aconseguim, amb presentacions de llibres d’autors concrets que aconsegueixen moure a moltes persones». «A Eivissa el món cultural gaudeix d’una molta bona salut, així i tot, quan arriba l’estiu, les discoteques ho eclipsen tot, també mediàticament», lamenta.
Alguns autors de renom editats per aquesta entitat local han estat Toni Roca, Iolanda Bonet, Nora Albert, Bartomeu Ribes, Bernat Joan i un llarg etcètera. Alguns dels col·laboradors de l’editorial són Emilio González o Maria Vila, entre altres. Ells i Mayol fan feina perquè el projecte pugui continuar ben viu.
El promotor cultural assegura que edita en català «per coherència» i «perquè algú ho ha de fer», i que el que importa és que ha pogut fer la seua feina durant aquests 10 anys, el que demostra que la literatura en llengua catalana és ben viva. Ven llibres que envia per correu o que es poden obtenir a través de descàrregues online.
Ramon Mayol sol editar al voltant de 6 llibres l’any, mentre enguany en farà prop de 15 (mínim 10, pels 10 anys de recorregut de l’editorial) amb motiu de l’aniversari del projecte. Edicions Aïllades va néixer el 2012 amb intenció de què primer fos una editorial digitalitzada, amb descàrregues online, però al cap d’uns mesos l’entrevistat va canviar de plans i va començar a treure llibres en edició impresa, combinant-ho amb la part digital, cosa que va funcionar molt bé. Ara ja fa tres anys que l’editorial publica exclusivament en català. Des de llavors, quan a Mayol li arriben propostes interessants en castellà, ell ofereix l’altre segell editorial seu: Ibiza Editions, que publica en castellà, encara que el segell principal és Edicions Aïllades.
«De cada tirada feim entre 200 i 300 llibres, però tampoc es tracta de voler aspirar a més, la nostra feina és fer aquesta resistència cultural», afirma l’editor.
La cultura i els joves
Mayol admet que no s’està gestant un relleu generacional al sector cultural d’Eivissa: «El món cultural ha fallat en no saber atreure els més joves, ens hem equivocat i hem de començar a moure’ns en aquest sentit; no pot ser que els de sempre ens conformem a ser només nosaltres, la mitjana d’edat de la gent que consumeix cultura a Eivissa i que va als actes ha de baixar». Així, apunta que «no hi ha excuses» per revertir aquesta situació, ja que les noves generacions són el futur cultural; i que la crisi sanitària ha demostrat que els joves tenen inquietuds, ganes i la capacitat necessària per a fer-se valdre. «Tal vegada les noves generacions aniran per un altre camí i seran capaces de fer coses que a mi no se m’acudeixen, no ho sé, però cal integrar-les, perquè si no aconseguim un relleu generacional, ho notarem d’aquí a uns anys, quan les presentacions de llibres siguin cada vegada menys nombroses».
No obstant això, Edicions Aïllades ofereix un servei multimèdia: podcasts d’audiollibres, vídeos o un QR que apareix a la segona solapa de tots els seus llibres. Aquest codi porta a un vídeo explicatiu de l’autor del llibre, que en pocs minuts fa una explicació de la seua obra. Aquesta innovació pionera en el sector editorial serveix per acabar de convèncer al comprador. A més a més, Edicions Aïllades ha organitzat o participat en diferents ocasions a moltes activitats presencials, com clubs de lectura, recitals, trobades de poesia musicada, o visites dramatitzades, com la que es va fer en novembre a la cova de Platja d’en Bossa on a la Guerra Civil es van refugiar Rafel Alberti i María Teresa León.
«El paper ha guanyat la batalla a les noves tecnologies, però són molt importants i no es pot ignorar-les, són un bon reforç», subratlla.
Noves línies de treball
D’altra banda, la poeta Nora Albert dirigeix la col·lecció de les traduccions (‘Accent Obert’) al català que publica Edicions Aïllades: «Hem obert moltes col·leccions a banda de les habituals de poesia, narrativa i assaig; i la de traduccions és molt important i em fa molta il·lusió. A més, Nora Albert la dirigeix amb molta cura i estima, és una línia molt cuidada». El que es fa és traduir al català publicacions fetes en moltes llengües, però sobretot de dones que han escrit en italià i que, tal com explica Mayol, mai havien estat publicades en llengua catalana (en alguns casos, ni tan sols al castellà): «Amb això, intentam fer una mica de país» i tot el possible perquè l’activitat cultural que ocorre a Eivissa pugui, a poc a poc, donar-se a conèixer a altres territoris de parla catalana.
Edicions Aïllades, de fet, ja va per la quarta col·lecció de traduccions, en la que s’ha inclòs a la poeta Antonia Pozzi o Buidor d’Amor, d’Alda Merini.
Edicions Aïllades té una altra col·lecció de poemes (amb el nom ‘Ones de poesia’) que a cada nova edició en selecciona un en concret per a musicar-lo, i per això després a les presentacions d’aquests llibres Mayol canta els poemes i fa música acompanyat d’alguna altra persona. Així, la feina que fa és molt diversa i comprèn diferents branques: «El que volem és que els lectors estiguin contents».
Peces teatrals
La col·lecció de teatre, sota el nom «fARSA«, és una altra iniciativa del segell. Neix d’un concurs literari que es va encetar l’any passat amb l’ànim d’impulsar l’elaboració de textos escènics de peces breus en tot el domini lingüístic. Així, a un llibre s’hi recopilaren tots els treballs guanyadors de 2021. Aquest concurs de dramatúrgia continuarà fent edicions i recopilant, d’aquesta manera, tots els textos que vagin guanyant el certamen. «A la primera edició ens van arribar propostes de València, Barcelona, Mallorca, i altres llocs». «Aquesta iniciativa és una manera de dir que a Eivissa, encara que estiguem a la perifèria del país, també feim coses que normalment es fan a Palma o a Barcelona, i sense cap complex, perquè el que volem és arribar a tot arreu».
Mayol també ha fet molta feina en l’àmbit dels clubs de lectura. Participa des de fa 15 anys al club de lectura de Santa Eulària, i en va coordinar un altre a Cala de Bou, que va haver de finalitzar amb l’arribada de la covid.
Talent km 0
Per a l’entrevistat és molt important cercar el talent proper, al que ell es refereix també com «talent de proximitat» o «de km 0». Mayol es dirigeix directament als ciutadans de la Pitiüsa major: «Anau a les llibreries, comprau llibres, a Eivissa hi ha molt de talent literari». «La crisi de la covid ha fet mal als llibres en tant que Amazon i altres plataformes han crescut molt, fent mal al petit llibreter, i aquestes grans empreses no tenen en compte al talent de proximitat», admet Mayol, que, tanmateix, veu també la part positiva de les coses: «La pandèmia ha afectat en aquest sentit perquè hi ha gent s’ha acomodat i compra directament als grans, m’agradaria que també compressin a Illes.cat [el portal web dels seus dos segells], però insisteixo a dir que aquests dos anys he editat igual o més que abans de la pandèmia».
Un altre aspecte que valora és la quantitat de feina que suposa «fer», en el sentit més ampli de la paraula, un llibre: «Fer-ne un és una cadena i implica feina per part de molta gent, és tot molt artesanal i ho cuidam tot molt, per descomptat també als autors».
El Ramon Mayol autor
Altrament, cal destacar que Mayol és l’autor d’obres com Vintidotze (2012); la novel·la #Ibizaestrellada (2019) o Animàlia. Una faula massa real (2020), a banda d’una gran quantitat de curtmetratges (Ses banyes de la bèstia, Parititis, Dalt i baix, …). Preguntat per si gaudeix més l’escriptura o l’edició de llibres, admet que no podria triar només una de les opcions: «M’agraden molt les dues coses, i la combinació de poder autoeditar els meus textos m’ha paregut genial, però he deixat d’escriure i no he publicat alguns projectes que tenc al calaix des de fa molts anys perquè veig que m’arriben llibres d’autors que són molt més interessants, hi ha altres autors amb més talent».
Un Govern balear sense conselleria de Cultura
Mayol sempre ha estat molt crític amb l’eliminació de la conselleria de Cultura del Govern balear. De fet, el dia 7 de gener, lamentava a través de les seues xarxes socials que el Reis d’Orient no haguessin revertit aquesta situació: «Els Reis no ens han dut una conselleria de Cultura a les Illes… tot igual de penós».
«La cultura ha estat el gran punt feble de la legislatura del Govern, no és que no hi hagi projecte cultural, és que no hi ha… Hi ha un buit i es nota», lamenta. «Hi ha una directora general [Catalina Solivellas] que tenc entès que és actriu, però jo no l’hi he vist mai la cara. Una vegada vaig demanar-li una cita i em varen respondre al cap de dos mesos, i perquè parlés amb mi una persona de l’Institut d’Estudis Baleàrics», relata. «Supòs que hi ha una directora general de Cultura existeix, no ho sé, deu estar cobrant cada mes», afegeix.
De fet, l’editor recorda que precisament l’Institut és qui està assumint la gestió cultural, la qual cosa fa que els treballadors estiguin portant endavant molta més feina del compte. «No m’agrada mica el que s’està fent al Govern, o millor dit, el que no s’està fent. A l’anterior legislatura el nivell era molt alt, així que la davallada ha estat molt clara».
Consell d’Eivissa i ajuntaments
Quant a la política local de les Pitiüses, Mayol expressa que en moltes ocasions importen més les persones gestores dels departaments culturals que la seua ideologia: «He conegut a polítics que, sent suposadament progressistes, han fet una molt mala gestió; i, d’altra banda, tenc una molt bona relació personal amb la consellera Sara Ramón i el director general Miquel Costa, s’esforcen i s’ha vist un canvi respecte a l’anterior legislatura». L’editor també destaca que Pep Tur, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, fa «una molt bona feina»; i que en general els equips de govern municipals fan «el que poden» en el marc de les seues competències.
Objectius complerts
Al marge de la gestió de les institucions de les Illes, Mayol celebra que els objectius que Edicions Aïllades s’havia proposat s’han anat complint al llarg de tots aquests anys de trajectòria: «En aquests nou anys hem fet el que volíem: sopars literaris, activitats musicals, premis literaris, produccions teatrals petites, com les lectures dramatitzades, entre altres coses al voltant dels llibres». Per tant, l’acte central de l’editorial que se celebrarà enguany, servirà també per anunciar els nous projectes que Mayol i els seus companys col·laboradors s’han plantejat de cara als pròxims anys.