El diputat socialista per Formentera, Antonio J. Sanz, s’ha interessat aquest dimarts al Ple del Parlament pel control que fa el Govern a les espècies invasores, i ha posat l’accent en el cas de la processionària, «que continua avançant malgrat els esforços de la Conselleria», per la qual cosa ha exigit un cronograma i un tractament aeri per arribar «a les masses boscoses més denses», sense el qual «la plaga no s’aturarà». El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha promès més recursos com, per exemple, dues persones més que es dedicaran al control d’ofidis, o un increment de 40.000 euros per controlar el carpobrotus.
Pel que fa a la processionària, Mir ha dit que la conselleria «actua segons un Pla Integral» i que a la primavera l’actuació aèria es podria tornar a dur terme si tècnicament es considera necessari. Sanz ha remarcat que tant els tècnics com el Consell Insular de Formentera consideren que «aquelles masses boscoses a les quals els camions amb canó no poden accedir, poden ser un focus de propagació de la plaga. I aquesta plaga propicia l’aparició de noves com l’escarabat Tomicus –que desenvolupa el seu cicle vital a l’interior dels pins– i que si l’estat fito-sanitari de la massa boscosa no és adequat, troba un mitjà propici per desenvolupar-se» i ,per tant, ha insistit que «és necessari que es planifiquin accions de fumigació aèria», almenys a tota la zona de Migjorn, per evitar l’arribada de la plaga a la Mola, així com a la zona d’Es Cap.
Pel que fa a les serps, Sanz ha celebrat que s’hagi aconseguit un «control» mitjançant el qual l’erradicació és a l’horitzó proper, amb xifres estables de 500 captures cada any.
Drets del col·lectiu LGTB
D’altra banda, el diputat ha manifestat el seu suport al col·lectiu LGTB durant el debat de la Proposició No de Llei que s’ha aprovat aquest dimarts al Parlament per condemnar l’escalada d’atacs contra aquestes persones i per demanar al Govern estatal que s’oposi a totes les legislacions i accions de governs nacionals o locals que suposin una reculada en els seus drets.
El socialista ha recordat que «als darrers temps, hem vist que la ultradreta ha estat escalant posicions a tota Europa» i que «davant l’Arc de Sant Martí, tenim als qui volen que tornem al blanc i negre; és a dir, a temps molt foscos».
Sanz, que ha votat a favor de la iniciativa, ha afegit que pareix que els 47 anys que han passat «des de la caiguda de la dictadura semblin un parèntesi per a alguns; i la ultradreta vol estar a espais de govern a un preu molt alt per a tots els espanyols. A un preu de retrotraure drets aconseguits democràticament, per tal d’aconseguir el poder. Els drets no es venen», ha sentenciat.