Els vesins del municipi de Sant Josep estan entre els que millor separen els residus a l’illa d’Eivissa, amb una taxa de reciclatge que va arribar al 32,71% de mitjana al 2021. Això suposa un increment de gairebé el 13% respecte les dades de valorització de residus l’any anterior, l’últim del que es disposa de dades tancades i en el que encara no s’havia iniciat a Sant Josep la recollida de la fracció orgànica, implantada durant la primera meitat de l’any passat a tot el territori.
«La conscienciació de la nostra ciutadania ha fet que la recollida domiciliària i dels productors singulars hagi estat tot un èxit des del primer moment i confiam en el suport dels nostres vesins i vesines per seguir al capdavant d’aquest esforç col·lectiu que hem iniciat per reduir el volum de residus que generam al municipi i al conjunt de l’illa», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, que ha destacat que els residus dipositats al contenidor marró ja representen més del 25% del total de recollida selectiva a Sant Josep: «I això és una gran fita si es té en compte que tot aquest volum es va començar a recollir de manera generalitzada a totes les llars del municipi a partir del mes de maig de l’any passat», ha afegit.
De fet, segons les dades de que es disposa, gairebé la meitat de tots els residus de la fracció orgànica recollits de manera selectiva a la nostra illa durant l’any passat procedien de Sant Josep. El total de la recollida selectiva durant l’any passat va ascendir a 7.935 tones, dels quals 2.179 corresponen a la fracció orgànica. El volum total de residus dipositats a Ca na Putxa ascendiren a 24.258 tones.
La implantació de la recollida de la fracció orgànica no va ser possible fins l’entrada en servei de la planta de transferència de residus de l’abocador insular. Aquesta fita es va considerar des de l’Ajuntament de Sant Josep com «un repte i una oportunitat per a la millora en la gestió de residus», segons ha recordat la regidora, tot i les especials circumstàncies que ha desencadenat la COVID-19. Així, el nou servei es va implantar de manera gradual a partir del mes de març amb la recollida porta a porta pels productors singulars i els primers 17 establiments. A dia d’avui són 129 els productors singulars adherits, el 85% dels previstos, encara que els que no s’han afegit ha estat principalment perquè no han tengut activitat durant el període de pandèmia.
La recollida domiciliaria es va iniciar al mes d’abril amb l’ampliació de la dotació dels nous contenidors marrons a la via pública, amb un total de 230 a tot el municipi. Aquest desplegament va estar acompanyat d’una forta campanya de conscienciació i informació a la ciutadania, amb diverses accions d’educació i sensibilització a la població general i especialment als centres escolars. Entre altres accions, es repartiren als primers mesos 3.000 packs informatius proporcionats per la conselleria insular de Medi Ambient formats per una paperera ventilada, bosses compostables i imants sobre la utilització del contenidor marró i la correcta separació de les restes orgàniques.
Tot i que amb la implantació de la recollida de la fracció orgànica han millorat força les dades de reciclatge de residus al municipi, encara s’està lluny dels objectius marcats des d’Europa, que estableix que pel 2025 s’hauria d’arribar a una taxa de reciclatge dels residus del 55%. Aquesta meta avançarà fins al 60% el 2030 i al 65% el 2035. Per això Fernández ha apel·lat a la «responsabilitat ciutadana per fer les coses bé i seguir separant cada fracció com toca a cada casa i negoci del municipi, per seguir millorant les nostres xifres i arribar guan abans als objectius europeus. Per mantenir una illa neta i sostenible pels nostres fills, però també per la nostra butxaca, perquè cada tona de restes que no arriba a l’abocador ens ajuda a baixar el rebut de la recollida de residus que pagam cada tots».
Fernández també ha recordat que per enguany està previst millorar el servei de recollida que presta la UTE Es Vedrà, amb la incorporació d’un nou vehicle de càrrega tipus easy amb l’operari corresponent i també d’un vehicle de càrrega posterior amb tres operaris més. Aquest reforç s’ha fet necessari precisament atès «l’èxit en la implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica».