El Palau de Congressos d’Eivissa acollirà el pròxim 5 de maig la IX Jornada Tècnica nacional del Foment i Millora del conreu de la Garrova, que celebra anualment ‘Empresas Innovadoras de la Garrofa’ per, segons destaca el Consell Insular, «permetre portar als nostres productors les tendències en aquest sector i fomentar el conreu de la garrova com a producte de futur i amb un impacte positiu, no només sobre l’economia agrària sinó sobre el paisatge rural». També permet fomentar el consum i aprofitament de la polpa de la garrova, ara un subproducte de l’obtenció del garrofí, en la gastronomia.
La jornada pretén cobrir una «demanda creixent» en el sector de la garrova espanyola i concretament, de la Comunitat balear (Mallorca i Eivissa), com és la divulgació de les més recents tècniques de cultiu, l’avaluació del comportament de varietats de garrover, la comercialització i les aplicacions potencials de la garrova a la indústria alimentària. També es podran degustar productes alimentaris elaborats amb farina torrada de garrova, com bescuits, magdalenes, xocolates, ensaïmades; i s’acabarà amb un càtering elaborat a base de garrova i altres ingredients d’Eivissa com anyell, poll, polp i formatge.
A més, des del Consell d’Eivissa destaquen que la celebració d’aquest esdeveniment «contribuirà a crear un espai per a la reunió dels professionals del sector», en el qual es fomenti el debat, la reflexió, l’intercanvi d’idees i experiències, i s’actualitzaran els coneixements d’aquest conreu com una renovada alternativa enfront dels problemes fitosanitaris derivats de la Xilella.
La Jornada conclourà amb una visita vespertina a una plantació comercial de garrovers situada a Santa Gertrudis, on es podrà observar el maneig del conreu, el comportament d’algunes varietats autòctones (Orellona, Boval» o Panesca entre d’altres) i el seu potencial productiu.
Espanya, segons recorda el Consell, és el primer país productor i exportador mundial de garrova, amb una producció anual entre 60.000 i 80.000 tm, i una superfície de conreu d’unes 40.000 ha. Les Illes Balears conreen una superfície total de 13.000 ha, amb una collita anual entre 12.000 i 15.000 tm, la qual cosa representa al voltant del 20% de la producció nacional.
És un conreu de secà que es concentra en el Mediterrani i considerat marginal, i a Eivissa és «un dels conreus tradicionals que domina el nostre paisatge». Originalment, es dedicava a l’alimentació animal, especialment dels animals de tir. Actualment, l’elevada demanda per part de la indústria alimentària de garrofí, la seua llavor emprada com a espessant alimentari, ha suposat un increment del preu de la garrova i un revulsiu per a la collita de la garrova.
L’Organització d’aquesta jornada es fa conjuntament entre les ‘Empresas Innovadoras de la Garrofa’, que agrupa les principals empreses nacionals dedicades a la transformació de la garrova, i el Consell Insular d’Eivissa. La inscripció és gratuïta, i es pot fer online a través del web: https://www.eventbrite.es/e/entradas-ix-jornada-tecnica-de-fomento-y-mejora-del-cultivo-del-algarrobo-266215115577.