Aquesta setmana han començat els tallers per impulsar el català entre el jovent d’Eivissa. La proposta, organitzada per Plataforma per la Llengua amb els donatius recaptats durant el Giving Tuesday del 2020, s’anomena Eivissa Bits i permetrà que estudiants eivissencs participin en l’enregistrament d’un disc que combinarà cant tradicional amb música urbana. Per fer-ho possible, la rapera valenciana Tesa i el músic eivissenc Vicent Marí Palermet impartiran tallers als alumnes, i el disc comptarà amb la col·laboració d’artistes de les Illes Balears i d’arreu dels territoris de parla catalana.
Plataforma per la Llengua va recaptar més de 15.000 euros el desembre de 2020 per tirar endavant el projecte i, d’aleshores ençà, ha fet un treball preliminar per posar-se en contacte amb artistes i instituts i per estudiar les accions concretes a dur a terme. A més, ja s’han fet alguns enregistraments de cant pagès tradicional, que han de servir de base per al disc.
Durant el mes d’octubre també es varen fer uns primers tallers introductoris als instituts en format virtual. Després d’aquesta fase inicial, el projecte arrenca amb l’organització de tallers d’escriptura i de música per a més de 500 alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts de la ciutat d’Eivissa, segons ha explicat l’entitat a través d’una nota de premsa. «L’objectiu és que aquest mateix 2022 es pugui publicar el disc i començar a fer-ne una promoció que es preveu llarga i intensa per aconseguir que els joves se’l facin seu», afegeix el text.
Més enllà del valor pedagògic per als estudiants que hi participaran, el disc es proposa «com un producte que tingui valor en si mateix i ofereixi a les noves generacions música emergent i innovadora en català. Es tracta de posar en valor la cultura popular eivissenca i reforçar la percepció del català com a llengua per a l’ús públic i informal».
Eivissa Bits, una contraproposta a l’Ibiza Mix
En aquest sentit, el nom del disc i del projecte, Eivissa Bits, és, segons Plataforma per la Llengua, «tota una declaració d’intencions«: «S’ha de contraposar al títol del popular disc Ibiza Mix». Així, des d’aquesta ONG del català indiquen que el nom triat normalitza el topònim de l’illa i juga amb la paraula «bits», que fa referència a l’electrònica, que és justament una de les bases del nou disc, que fusionarà música tradicional amb gèneres de base electrònica i de música urbana.
Per aconseguir popularitzar les cançons, l’ONG diu que esmerçarà tots els recursos possibles per fer que el disc sigui al màxim de plataformes.
Un projecte per «revertir la situació del català» a Eivissa
La iniciativa de Plataforma neix com a resposta al que la nota de premsa anomena «alarmant situació del català a les Pitiüses». Segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics a les Illes Balears del 2014 que Plataforma ha difós a través de la seua pàgina web, només el 2,9% dels joves d’Eivissa i Formentera té el català com a llengua d’ús habitual. De fet, actualment, el 78,5% dels joves eivissencs ja s’expressen habitualment només en castellà.
Per això, el 2020 l’ONG del català va decidir que, en el marc del Giving Tuesday, la iniciativa per multiplicar les accions altruistes després del Black Friday, recaptaria diners per impulsar el català entre el jovent de l’illa. L’objectiu de 15.000 euros que l’entitat s’havia proposat aconseguir es va poder assolir gràcies a les donacions de més de 330 persones i, finalment, el projecte ha pogut arrencar aquesta setmana.