El president del Consell d’Eivissa, el popular Vicent Marí, ha mantingut diverses reunions aquest dijous per a consensuar un document de peticions que farà arribar a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, en què es contemplen tota una sèrie de mesures urgents per pal·liar els efectes socials i econòmics de la guerra a Ucraïna.
Així, a primera hora del matí el president Marí s’ha reunit amb representants dels cinc ajuntaments de l’illa d’Eivissa. Més tard ho ha fet amb la Taula de Diàleg Social en què hi ha representades les principals patronals eivissenques, així com els sindicats.
Com a conclusions d’aquestes trobades, Marí ha destacat que «és imprescindible prendre mesures a curt termini, sobretot en aquells sectors que s’estan veient ja afectats per l’escalada de preus dels combustibles, com són el primari i els transports, i que a més són necessaris perquè continuï funcionant tot el teixit empresarial d’Eivissa».
En aquest sentit, Marí ha manifestat que «si bé les principals mesures hauran de venir impulsades des del Govern central i des del Govern balear, a Eivissa, Consell Insular i ajuntaments tenen marge per prendre una sèrie de mesures que s’han de posar en marxa com més aviat millor».
En aquest sentit, el Consell d’Eivissa demanarà rebaixes a la factura de la llum amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat, rebaixes als imposts que graven els carburants i el desenvolupament de la part fiscal del REIB (Règim Especial de les Illes Balears) per tal d’eliminar càrregues fiscals a les empreses que generen llocs de feina de qualitat.
A més, s’incideix en mesures necessàries per millorar el transport públic de viatgers, com és el suport econòmic del Govern balear per tal de «fer front als necessaris reequilibris en els contractes del servei d’autobús que a Eivissa haurà d’assumir el Consell d’Eivissa, però que a Mallorca s’assumirà amb càrrec als Pressupostos de la comunitat autònoma» i l’habilitació als Consells Insulars per «crear i modificar noves línies d’autobús, malgrat que les concessions estiguin caducades», cosa que permetria millorar notablement el servei públic d’autobús, i donar una alternativa més econòmica a l’ús del vehicle privat, destaca el Consell d’Eivissa.
Per la seva banda, el Consell d’Eivissa concretarà en els pròxims dies, d’acord amb el sector, una línia d’ajudes extraordinàries per a pal·liar els sobrecostos en producció al sector primari. En aquest sentit, el president ha fet una crida a totes les administracions a treballar coordinats «per evitar que la cadena de subministrament i de distribució no s’aturi per mor de l’escalda descontrolada de preus».
A més, a més, se suplementaran «amb tot el que faci falta» els Plans de Prestacions Bàsiques dels Ajuntaments de l’illa d’Eivissa «per tal que puguin ajudar totes les famílies en aquest temps de màxima necessitat» i es rebaixarà la càrrega fiscal de totes les famílies i empreses destinant 4,3 milions d’euros a rebaixar entre un 20% i un 30% les taxes de fems municipals.
Finalment, el Consell d’Eivissa s’ha oferit com a interlocutor per coordinar totes aquelles iniciatives d’ajuda humanitària i d’acolliment familiar que es donin a Eivissa, impulsant que aquests es facin per organismes oficials «com a única manera d’assegurar que l’ajuda humanitària per part del poble eivissenc arriba allà on fa falta, de manera efectiva».