La Companyia de Teatre Pedro Cañestro estrena aquesta setmana a Eivissa l’obra original de l’escriptor eivissenc Bernat Joan i Marí (Edicions Aïllades), ‘Balada de la Garsa Vella’, dirigida per Àngels Martínez. La peça, que és un musical, a es representarà durant tres dies consecutius (a partir de demà divendres) a les 20 hores a l’auditori de Can Ventosa (Vila).
L’obra està protagonitzada per Lourdes Tur, Marilina Marí, Pilar Costa, Juanjo Torres, Vicent Torres i María José Vidal, que estaran acompanyats pel pianista Santi Pérez. L’obra la va escriure Bernat Joan expressament per a la companyia teatral i es va estrenar a Formentera abans de la seva publicació en paper el passat dissabte, 12 de març, amb una gran acollida. A Eivissa, ahir (dimecres) es va presentar el llibre a la Sala Villangómez de la Biblioteca Municipal d’Eivissa, on els actors varen fer una petita una performance. Varen anar entrant d’un en un a la sala en to humorístic i fent riure als assistents. A més a més, Costa, que és portaveu del PSOE al Parlament, va cantar mentre la resta feia de cor.
L’acte s’emmarcava dins del programa d’activitats de la Biblioteca d’Eivissa per a celebrar el Dia Mundial del Teatre, que es commemora aquest diumenge.
En declaracions a Noudiari, Àngels Martínez defineix la peça com una celebració de la vida. Una festa que combina -a través de les arts escèniques- música, moviment i esperit. La història versa sobre un grup d’amics majors que havien estat uns joves artistes. Un grup d’amics que ha estat molts d’anys sense veure’s les cares i que es retroba gràcies a una festa que organitza un dels personatges: Jaume Prunaseca, un antic actor d’èxit, que té ‘Romeu’ com a nom artístic. En aquesta reunió s’adonen de les coses que encara tenen en comú, tot i que també prenen consciència de com s’ha anat desenvolupant com a persona cadascú i que, per tant, també han canviat.
Martínez comenta que l’obra tracta inclús el dret a morir dignament i el dret a gaudir «de tots els moments de la vida encara que un no tengui les mateixes capacitats que tenia quan era més jove». «Quan un es va fent gran, aquestes van minvant o perdent-se, però també es guanyen unes altres. Es tracta d’intentar viure plenament amb les capacitats que tengui cadascú», afegeix durant la conversa amb aquest mitjà digital.
Així, assegura que les persones majors podran sentir-se identificades amb els personatges de la història, però matisa que aquests són diferents entre si: «Perquè nosaltres no volem dir que tota la gent gran sigui igual. Els que vinguin riuran i passaran una bona estona, encara que també hi ha moments de més reflexió, tanmateix, sempre en to de comèdia».
Cal destacar que l’actuació del diumenge, 27 de març, coincideix amb el Dia Mundial del Teatre: «Estam contents que ens hagin donat aquest dia», comenta la directora, que valora el paper de Pérez, el pianista que posa la nota musical a l’espectacle: «Tocarà en directe i és un professional molt bo i important per a l’obra, ha possibilitat que cantéssim, perquè ell ens acompanya i ens ha ajudat a fer que les cançons tirin endavant».
Els actors són: Lourdes Tur, Marilina Marí, Pilar Costa, Juanjo Torres, Vicent Torres i Maria José Vidal.
En Bernat Joan, per la seua banda, comenta que ‘Balada de la Garsa Vella’ és «un divertiment»: «Ell missatge és que s’ha de gaudir de la vida, i que el fet de passar-s’ho bé i de viure intensament no té res a veure amb l’edat, és un cant a la vida i al dret d’un a anar-se’n quan vulgui; es podria relacionar, amb molta distància, amb la qüestió de l’eutanàsia», segons explica a Noudiari. Va començar a escriure el text l’any passat.
Cal destacar que paradoxalment el personatge ‘Romeu’, que reuneix a tots els personatges, no apareix mai sobre l’escenari. «Ell ha decidit muntar una festa amb tots els antics col·legues perquè s’està morint, i si l’ha organitzat d’una manera tan precisa és perquè segurament vol que sigui el seu funeral, però de manera festiva i en vida», comenta Bernat Joan. Durant l’obra, es dona a entendre que aquest personatge està assegut a les butaques.
Gent gran al teatre
Àngels Martínez celebra que la gent gran que vol fer teatre sí que pot tenir oportunitats: «En el teatre tenim la sort de què la gent gran que hi continua i té perseverança, com que no hi ha tanta gent que hi continuï, sí que fa coses. Si és cert que a escala professional sembla que una vegada que s’arriba a una edat, sobretot sent una dona, ja no hi ha papers». En l’àmbit no professional, assenyala, és diferent: «En el teatre amateur no és tan així, jo estic en els dos mons, i en l’amateur el que intento amb la meua companyia és que tothom hi entri i que tothom qui vulgui participar ho pugui fer, busquem obres que hi pugui participar tothom».
En aquest sentit, el que l’entrevistada valora més del teatre és que ajuda a deixar al marge, per un moment, les preocupacions quotidianes: «El teatre ajuda molt, i és una cosa que ho he vist amb la meua mare, que també fa teatre, a què els problemes del dia a dia, les coses que et preocupen, desapareguin durant l’estona que ets al teatre. En aquest moment estàs concentrat i enfocat en fer bé el teu personatge. Precisament per això és un camp que també va molt bé per a la gent gran».
A més a més, Martínez assegura que la majoria d’actors valoren molt el teatre perquè suposa el contacte directe amb la gent del públic, «sentir-la respirar i notar com s’emociona, quan està en silenci quan passa alguna cosa, com riuen, com ploren…». «I això és màgic, aquest feedback no t’ho dona Netflix ni cap plataforma».
Bernat Joan coincideix amb la seua companya, diu que «el teatre és un art total»: «Deixa moltes arts a l’abast, combina la part literària amb l’escenogràfica, pot incorporar cant o música, com aquesta peça, o pot incorporar també a l’audiovisual». En aquesta línia, l’escriptor apunta el que per a ell són les dues característiques més importants del teatre: «La presencialitat i el caràcter efímer, ja que cada representació té una personalitat per ella mateixa, i acaba en el moment en què acaba l’obra, i això li atorga uns trets molt especials».
Les entrades es poden comprar a través de la plataforma tomaticket.es (tomaticket.es/es/entrades-balada-de-la carsa-vella-ibiza) a un preu de 11€, i el mateix dia de la representació la taquilla estarà oberta una hora abans del començament de l’obra. En aquest cas el preu serà de 12€.
Sinopsis
Na Laura i na Dalia (una antiga contorsionista i una vella cupletista, ambdues retirades fa molt de temps), na Rosa (actriu retirada), i n’Enric (actor amateur també retirat), són convocats per en Jaume Prunaseca, de nom artístic ‘Romeu’, antic actor d’èxit.
Acompanyats per un enigmàtic pallasso i un pianista, aniran desgranant una festa en honor de Romeu. Cadascú mirarà de donar el millor de si mateix sobre l’escena, amb un resultat incert.
Mentrestant, la Mort anirà sotjant tot l’esdeveniment, a l’espera de caçar alguna presa. La seua presència no impedirà la plena realització de la festa. ‘Balada de la Garsa Vella’ pretén ser una celebració de la vida a través de les arts escèniques. Vida i teatre, teatre i música, música i moviment, moviment i esperit es barregen voluptuosament dalt l’escenari, per involucrar l’espectador en un espectacle participatiu i que aquest acompanyi els actors i les actrius, tot fent que alhora puguin gaudir conjuntament de l’espectacle.