Noudiari recollia aquest diumenge les declaracions de Maria Sala, una veïna dels afores de Sant Antoni que fa sis temporades que pateix problemes de soroll dins ca seua per mor d’un habitatge vacacional que hi ha a l’altra vorera del seu carrer. Es tracta d’un immoble que es troba al final de l’avinguda del Doctor Fleming. A l’article, Sala va fer referència també a una festa concreta que es va produir la matinada del 12 d’abril i que es va allargar fins a les tres i mitja. «Fins i tot amb les finestres tancades, la remor dins casa era insuportable», denunciava. Doncs l’Ajuntament de Sant Antoni ha informat aquest dilluns a Noudiari que va prendre mesures: «La Policia va rebre la telefonada, els agents van acudir-hi i van comprovar que tenien posada música a la casa. Es va procedir a interposar una denúncia [dirigida als turistes allotjats] per infracció de l’ordenança municipal de remors».
Aquesta trucada és la que va fer la mateixa Maria Sala, que, no obstant això, assegura que ja fa molt de temps que pateix aquest problema davant de casa seua. Sala, d’altra banda, expressava el seu malestar «pel fet que s’hagués donat permís als propietaris» per llogar la casa a turistes «enmig d’un barri residencial» del municipi portmanyí. Des del Consell Insular d’Eivissa, que és la institució que té la major part de competències en matèria turística, han assenyalat aquest dilluns, en conversa amb Noudiari, que ells no donen llicències turístiques com a tal, sinó que, amb la declaració responsable de l’amo de la casa, el Consell es veu obligat -per llei- a registrar-la com establiment turístic: «La llei permet a tot propietari donar d’alta el seu habitatge com turístic si és unifamiliar».
La veïna entrevistada explicava que els propietaris havien obtingut l’autorització oficial per a llogar-ho a turistes fa ara dos anys, i des de la institució insular asseguren que, si es compleixen els requisits que sol·licita la declaració responsable que es demana, no poden rebutjar la petició: «En el cas d’aquest habitatge de Sant Antoni, va haver d’entrar la seva comunicació responsable en algun moment, no necessàriament en els dos darrers anys, i se l’ha registrat, com és obligatori», han afegit fonts del Consell d’Eivissa.
La declaració responsable corresponent per a poder començar l’activitat turística a una casa inclou, entre altres, els següents requisits: ha de disposar de cèl·lula d’habilitat en vigor; l’habitatge ha de tenir, com a mínim, cinc anys d’antiguitat i una cambra de bany per cada quatre places; no pot haver estat objecte de sanció ferma per infracció greu o molt greu de la legalitat urbanística, i, si ha ocorregut, s’ha d’haver restituït la legalitat de l’edificació. «Que compliré amb la meva obligació de transmetre a la Direcció General de Policia/Guàrdia Civil la informació relativa a les persones que s’allotgin a l’habitatge» és una altra de les condicions que es preveuen a la documentació oficial de la Driat (Declaració Responsable d’Inici de l’Activitat Turística, en el seu nom formal).
Cal destacar que un altre dels requisits que fixa la llei és que, en el cas d’un lloguer d’habitatge unifamiliar aparellat sotmès al règim de propietat horitzontal, els estatuts de la comunitat de propietaris o l’altra persona copropietària de la comunitat permetin la comercialització turística de l’habitatge de la persona interessada. La resta de requisits es poden consultar a continuació, en part de la documentació de la Driat, facilitada pel Consell d’Eivissa.
De tota manera, des de la institució insular també s’han pronunciat sobre les molèsties que pot ocasionar aquesta activitat als veïns de la zona: «Una altra cosa molt diferent és que hi hagi sorolls. Aquest és un problema que ha d’atendre la policia amb una sonometria i una multa a qui genera la remor«, han assenyalat en conversació a Noudiari.
Precisament sobre aquest assumpte es pronunciava diumenge Maria Sala: «Tampoc pot plantejar-se com a solució trucar a la Policia Local, ja que quan un veí decideix donar aquesta passa, el mal ja està fet». «En aquell moment ja t’has desvetllat», afegia la veïna afectada.
Al marge d’aquestes consideracions, arran de la publicació de Noudiari, l’agència (anglesa) que s’encarrega de comercialitzar aquesta casa de Sant Antoni, fent d’intermediària entre els propietaris i els visitants, s’ha posat en contacte amb Sala per a comunicar-li que en tot aquest estiu no es llogarà l’immoble a turistes menors de vint-i-cinc anys, com a mesura per a intentar evitar les festes a altes hores de la matinada. Sala ho ha comentat aquest dilluns amb Noudiari, posant en dubte que la mesura pugui ser realment eficaç: «Anit hi havia famílies d’espanyols, amb nens petits i gent de quaranta anys, i també va haver-hi música durant la nit, se sentia fins i tot amb les finestres tancades».