Joan Gomila Pere (1999) ha presentat aquest dimarts el seu llibre ‘L’obra folklòrica d’Isidor Macabich’, editat per Miquel Costa i sorgit arran del Treball de Fi de Grau (TFG) que l’autor va entregar el curs passat, quan va acabar la carrera de Llengua i Literatura Catalanes a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Amb un 9,5 de nota, compta amb el Premi Extraordinari al millor TFG de la Facultat de Filosofia i Lletres del curs 2020-2021.
Ahir, passades les 20.15 hores, va presentar la seua investigació feta llibre a la Biblioteca Municipal d’Eivissa, acompanyat de l’editor; de Fanny Tur, directora de la biblioteca i de l’Arxiu Històric d’Eivissa; i del regidor de Cultura a l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur.
L’objectiu de l’obra és exposar l’aportació que va fer l’intel·lectual Isidor Macabich i Llobet (Eivissa, 1883–Barcelona, 1973) a l’estudi del folklore i de l’etnopoètica d’Eivissa. El TFG fou tutoritzat per Caterina Valriu Llinàs i Joan Gomila va consultar fonts de la biblioteca del seu poble, Sant Antoni de Portmany, i de l’Arxiu Històric d’Eivissa, entre altres. El llibre se centra en tres obres de Macabich: el volum IV d»Historia de Ibiza’, ‘Romancer tradicional eivissenc’ i ‘Mots de bona cristiandat’.
Joan Gomila va voler aprofitar l’ocasió per explicar algunes anècdotes. Va comentar que des de petit se li va transmetre una estima per la lectura i que a finals de Primària, a l’escola de Sant Rafel, un company i ell batallaven «per veure qui treia més llibres de la biblioteca».
«He crescut envoltat de números de El Pitiús, on més tard vaig començar a escriure, de la col·lecció Nit de Sant Joan, de llibres de Miquel Costa editor, molts d’en Marià Villangómez i de les rondalles que tots coneixem», va afegir. Gomila va estudiar precisament a l’institut Isidor Macabich, i posteriorment va cursar els seus estudis universitaris a la UIB de Mallorca.
D’altra banda, va voler agrair a totes les persones que han col·laborat amb el seu llibre: «Hi apareix una entrevista a Isidor Marí, els materials i l’hemeroteca que em van facilitar des de l’Arxiu Històric i la Biblioteca Municipal de Sant Antoni, des de l’institut d’Estudis Eivissencs, des del Diario de Ibiza, i un llarg etcètera».
Fanny Tur, durant la seua intervenció, va destacar la importància de què «un jove estudiant i investigador» es fixi en una figura com Isidor Macabich: «És una mirada jove sobre un llegat antic. Aquest treball ens diu que sempre hi pot haver mirades noves sobre la figura d’un home que va escriure tant i del qual s’ha escrit i parlat tant. Segurament aquesta mirada jove i nova és més lliure i té una perspectiva nova».
D’altra banda, la directora de biblioteca també va fer referència a les aproximacions a la vida i obra d’Isidor Macabich per part del sociolingüista Isidor Marí, el seu fillol, i del poeta Joan Serra.
El regidor Pep Tur, per la seua banda, va assenyalar que «com no podia ser d’una altra manera, l’Ajuntament dona suport a la feina de Joan Gomila» i que «és una bona notícia que els investigadors joves vagin obrint camí».
L’autor va finalitzar la seua intervenció amb el següent missatge: «Gràcies a tots els que llegiu sobre la nostra illa, l’estimau, la valorau i la respectau». A la presentació hi van assistir desenes de persones, i en acabar, molts van apropar-se a l’autor per a felicitar-lo i perquè els hi firmés un exemplar del llibre.
Durant l’acte, Joan Gomila i Fanny Tur van voler recordar a Lina Fiol per la feina feta amb aquest llibre.