La Policia Local de Sant Josep de sa Talaia ha atès, durant aquests set primers mesos de l’any, un total de 143 avisos i queixes per excés de remors vinculats a establiments del municipi, segons ha donat a conèixer avui l’Ajuntament en una nota de premsa al respecte. «Aquestes representen una quarta part del total de les cridades rebudes per aquest motiu, amb 323 trucades de vesins denunciant l’excés de soroll a algun habitatge pròxim, no només per tenir la música excessivament alta, sinó també per altres causes com sorolls de construcció, mascotes o salts d’alarma, per exemple», afegeix la nota.
D’aquestes denúncies, s’han derivat 43 expedients d’infracció contra els responsables. La tinent d’alcalde de Governació, Pilar Ribas, ha destacat «el zel de la nostra policia en garantir la tranquil·litat dels nostres vesins, amb tot el temps que suposa quan les queixes arriben de les zones de població dispersa del municipi i sovint amb molt poques dades, el que complica trobar l’origen de les molèsties als ciutadans». «Tot i això, queden molt pocs avisos sense atendre, especialment a les zones urbanes», ha afegit Ribas.
Quant a les activitats sorolloses, la franja horària on més queixes hi ha és entre les 22.00 i les 01.00 hores de la matinada, mentre que els dies de més trucades són els caps de setmana, també segons fonts municipals. «Les zones d’on procedeixen les queixes són Platja d’en Bossa, Cala de Bou i algunes de les platges més freqüentades. En aquests casos, l’excés de soroll i altres infraccions a les ordenances com pugui ser no disposar de limitador acústic se sanciona amb multes que van dels 600 euros als 300.000 en els casos més greus», detalla la nota de l’equip de govern municipal.
Així, el Consistori assenyala que la policia actua tant de manera preventiva com també quan es produeix un nombre rellevant de queixes sobre un negoci concret amb inspeccions als locals, de les que enguany se n’han fet 42. D’aquesta activitat inspectora, en 20 ocasions s’ha conclòs que «l’equip musical complia estrictament la normativa i l’estudi sonomètric». En altres 22 casos s’ha procedit a precintar de manera cautelar la música del negoci arran de les irregularitats detectades.
«Val a dir que aquesta mesura és temporal i es manté mentre l’establiment no dona les passes per garantir el respecte a les restriccions a la contaminació acústica. En aquest cas, s’aixeca provisionalment el precinte per tal d’efectuar els controls sonomètrics i, si es confirma el restabliment de la legalitat, es permet reprendre l’activitat musical, independentment del procediment sancionador que es derivi de les irregularitats detectades», aclareixen des de l’Ajuntament. Així, avui dia tots els locals on s’ha actuat han recuperat l’activitat, excepte els tres últims inspeccionats durant els últims dies.
Les infraccions més habituals són «les manipulacions dels limitadors acústics, que impedeixen superar les emissions determinades per les ordenances municipals», tot i que també s’han detectat altres situacions com «dobles instal·lacions per tal d’esquivar els dispositius limitadors o aparells diferents dels que s’havien autoritzat en l’estudi sonomètric de les instal·lacions».
Aquestes actuacions del cos municipal s’han estès al conjunt del municipi, tant a les zones d’oci amb més concentració de locals musicals i amb ambientació musical, com a indrets com el Parc Natural de ses Salines, on s’han corregit els incompliments detectats a diversos establiments de la platja des Migjorn i es Jondal, per exemple. Les infraccions s’han detectat a tota mena d’establiments, des de petits locals amb poques taules fins a alguns de major cabuda del municipi.
En aquest sentit, el passat cap de setmana es varen haver d’adoptar la mesura de precintar els equips exteriors d’un establiment situat a les proximitats de Sant Josep i, també, tots els equips musicals dels tres espais de què disposa un altre establiment proper al nucli de Sant Jordi.
Durant la inspecció al primer dels locals es va detectar la instal·lació de limitadors acústics diferents dels especificats a l’estudi sonomètric de l’establiment i altres deficiències que també afecten els equips. En el segon dels establiments arran d’una inspecció es va trobar que hi havia limitadors sense precintar, el que podria permetre la seva manipulació, a més de cablejat per fora del limitador. En tots dos casos, després que es comprovés que les deficiències no s’havien solucionat, es va procedir al precinte cautelar dels equips musicals, expliquen les mateixes fonts.
Finalment, a la nota de premsa s’inclou que també es fan sonometries a locals i domicilis, «un procediment complicat pels seus requisits tècnics i que requereix informes tècnics del punt de mesurament». D’aquestes, s’han fet tres enguany per part de la Policia Local, que disposa de dos agents acreditats per efectuar aquests mesuraments. Per comprovar el nivell d’emissions es confia en les dades de lectura dels mateixos limitadors instal·lats als locals, on també es comprova a través de programari especialitzat tota l’activitat que ha registrat l’aparell, afegeixen des de l’Ajuntament.
Y al Ushuaia, cuando iréis?
Solo van cuando les pagan las copas
Que valientes que son con los baretos. Ya veremos lo que duran los precintos.
Esto huele a campaña de imagen, bombo y platillo.
No he notado nada, el Ushu sigue escupiendo música. Tengo la sensación que el Alcalde de Sant Josep hace «oidos sordos» respecto al susodicho. Sr. Alcalde y Sra. Pilar, deberían revisar el limitador y el proyecto de alguno más, y no quedaría nada mal hacerlo público. Parece que no todos son iguales ¿eh?
Jajjajaja
Y el salvaje en cala de bou? También precintado? Estaría bien.. hasta el moño de sus conciertos que sufrimos todos