Andrés Coll (vibrafonista), Majid Bekkas (toca el guembri i canta), Mateusz Smoczynski (violinista) i Ramón López (bateria i percussionista) actuen aquest dimarts, 30 d’agost, al passeig de s’Alamera (Vara de Rey) en el marc del festival Eivissa Jazz 2022. Junts han creat una proposta musical (Andrés Coll Project) que fusiona el folklore eivissenc amb la música Gnawa nord-africana i el folklore d’Europa de l’est. És un concert gratuït i està previst que comenci a les 21.00 hores.
El multiinstrumentista Andrés Coll (Eivissa, 2000), en conversació amb Noudiari, destaca que tots aquests estils estan relacionats entre ells i s’hi poden trobar molts de trets culturals compartits: «El germà del ball pagès és la música Gnawa del nord d’Àfrica, que és molt internacional i a la gent li encanta. Allí fins i tot han fet festivals amb aquesta música, i també l’han fusionat amb altres estils».
En aquest sentit, Coll destaca que «a tots els territoris en què van estar els púnics i els fenicis, hi ha indicis de castanyoles, com a Canàries, el Marroc, el nord d’Àfrica o Egipte, per exemple». «Si compares la música Gnawa amb el ball pagès, veus que són dues coses molt semblants: homes amb castanyoles que salten, donen puntades i toquen tambors», afegeix.
Així, demà hi ha una nova oportunitat per a escoltar la música avantguardista que han fet des d’Andrés Coll Project, després de la seua actuació recent a les festes de Sant Jaume de Formentera. «Hi haurà molta improvisació lliure, es tracta d’un jazz més contemporani», explica Coll.
Documental al Marroc
D’altra banda, Andrés Coll anuncia que aquest mes de juliol va estar al Marroc filmant un documental amb el cineasta Fernando Monge, amb l’objectiu de donar a conèixer les tres músiques que ell fusiona, mostrar com es relacionen entre elles i també presentar al grup sencer i el seu projecte. «Vàrem estar una setmana al Marroc gravant. Vaig estar tocant amb gent d’allí, ensenyant-los els ritmes d’Eivissa, les castanyoles…, i vàrem comprovar que ells també tocaven alguns d’aquests ritmes i que hi havia molts de punts en comú», relata l’entrevistat. «El Gnawa és molt paregut al ball pagès, després, al llarg dels anys, cada estil ha anat desenvolupant les seues pròpies característiques o han fet innovacions, però l’arrel és molt pareguda», insisteix.
El concert d’aquest dimarts a Vila també es filmarà i serà part del documental, que encara que no hi ha res confirmat, Coll calcula que podrà veure’s a principis de l’any que ve. També estan preparant un nou àlbum i tenen ganes de donar a concerts per Europa: «Volem presentar la nostra música allà on sigui d’on ens cridin».
El primer contacte d’Andrés Coll amb la música va ser de ben petit, quan va entrar a la Colla de Vila i a la Banda Simfònica d’Eivissa.
Aquest jove eivissenc ja va publicar el passat mes de febrer un àlbum amb el reconegut pianista i compositor alemany Joachim Kühn sota el títol ‘Natural Research’. Es pot escoltar a YouTube. A més a més, ‘Researching has no limits’, que és un dels temes que inclou aquest àlbum, se sentirà en l’ARD Radiofestival 2022, un programa en què Kühn ret homenatge a Ornette Coleman i que s’emetrà a totes les ràdios d’Alemanya a partir de les 23.30 hores del 5 de setembre.