@Noudiari/ La Direcció General de Salut Pública i Consum inspecciona cada estiu més de 150 zones de bany, distribuïdes en 32 municipis de les Illes Balears, en el marc de les mesures de control de qualitat mediambiental de les aigües de bany que s’apliquen durant la temporada de bany, establerta del 6 de maig al 7 d’octubre.
A les Illes Balears hi ha censades 158 zones de bany —on hi ha 194 punts de mostreig—, repartides en 32 municipis (18 de Mallorca, 8 de Menorca, 5 d’Eivissa i 1 de Formentera). Concretament, la Direcció General de Salut Pública i Consum pren mostreigs cada setmana a 84 zones de bany de Mallorca, 30 de Menorca, 38 d’Eivissa i 6 de Formentera.
Mostres de l’aigua i vigilància visual
Els controls consisteixen prendre mostres per fer-ne la determinació analítica d’enterococs intestinals i d’Escherichia coli, i també s’hi fa una inspecció visual per avaluar si hi ha residus flotants. A més, es fa una vigilància visual de les condicions de netedat i higiene: se n’observa la transparència, els grumers, els residus enquitranats, els vidres, els plàstics, el cautxú, les fustes, els materials flotants, les restes orgàniques i les substàncies tensioactives. A les platges també es fa una vigilància visual de l’arena per detectar si hi ha vidres, plàstics, cautxú, fustes i restes orgàniques.
Les mostres d’aigua s’analitzen als laboratoris de Salut Pública de Mallorca i d’Eivissa. El 99 % dels resultats de les anàlisis determinen que les aigües són aptes per al bany. Quan un punt de mostreig supera puntualment els valors establerts perquè l’agua sigui apta per al bany es prenen mostres complementàries per confirmar l’incompliment i se n’informa l’ajuntament corresponent i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori perquè se’n pugui determinar la causa i es prenguin les mesures correctores necessàries per protegir la salut dels banyistes.