La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha visitat aquest dijous els nous espais fruit de les obres d’ampliació de l’IES Isidor Macabich, a Eivissa, un projecte de 2.294.659 €.
També han participat en aquest acte el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante; la delegada territorial d’Educació d’Eivissa i Formentera, Margalida Ferrer; l’arquitecta de l’IBISEC, Catalina Pascual; la directora del centre, Maria Vidal, i el seu equip directiu.
La presidenta Francina Armengol ha definit l’Isidor Macabich com un «centre referencial» i ha reivindicat la Formació Professional com «una de les apostes estratègiques del Govern i del Govern d’Espanya».
«Podem dir amb orgull que som la comunitat autònoma que més està augmentant en oferta i en demanda i estam consolidant una estratègia de formació que garanteix una incorporació molt ràpida a llocs de feina de molts joves», ha afirmat. Finalment, la presidenta ha recordat que dins de les mesures de l’escut social aprovades per a aquest hivern s’inclou «una beca de residència per als estudiants d’FP que no tenen plaça a la seva illa, una mesura que incorporam al pressupost del 2023 i que ens permet continuar incentivant l’FP».
El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha assegurat que «l’FP és una línia que no podem abandonar» i ha recordat que l’estratègia de formació professional del Govern està generant que «es redueixi molt l’abandonament escolar prematur».
«Les famílies han d’entendre que la formació professional és un element important de cara al futur dels seus fills i el món sindical ha d’entendre que, cada vegada més, en els convenis col·lectius el fet de tenir una titulació ha de ser un element per entrar al mercat de treball, per promocionar i per tenir millors salaris», ha afirmat el conseller.
«Cal destacar que aquestes noves instal·lacions acullen el nou cicle de grau mitjà de Cuina i Gastronomia en règim intensiu que s’ha implantat aquest curs a l’IES Isidor Macabich.
D’altra banda, l’Isidor Macabich també ha estrenat enguany el cicle de grau mitjà d’Obres d’Interior, Decoració i Rehabilitació que s’imparteix a les instal·lacions de la Fundació Laboral de la Construcció d’Eivissa», assenyala una nota de premsa del Govern.
Més espai i un gran taller per a FP a l’IES Isidor Macabich a Eivissa
Amb un pressupost de més de 2,2 milions d’euros, el projecte d’ampliació ha consistit en la construcció d’un nou edifici en què s’ubiquen quatre tallers per a FP i quatre noves aules polivalents per a educació secundària. «Aquesta important actuació dona resposta a les necessitats d’espai que té el centre i beneficiarà els més de 675 alumnes del municipi i també els que tindrà en el futur», afegeix la nota.
El nou edifici, amb planta baixa i primer pis, té com a objectiu «dotar el centre dels espais necessaris per poder impartir els estudis d’FP bàsica de Cuina i Restauració i dels graus mitjans de Cuina i Gastronomia i de Serveis en Restauració».
El nou edifici és de planta rectangular, molt compacte i desenvolupat en planta baixa i planta pis. Ambdues plantes tenen la mateixa superfície construïda, 792 m², una damunt l’altra.
La planta baixa està formada per un gran espai que engloba els quatre tallers que ha de tenir per poder impartir els estudis de formació professional: taller de cuina, taller de forn i pastisseria, taller de bar-cafeteria i taller de restaurant. Aquest gran taller disposa de dos vestuaris per a alumnes, un vestuari per a professors, dos despatxos, una cambra de neteja, una zona de preparació i emmagatzematge, una cuina, una zona de rentat, una cambra de fems i un bar restaurant amb dos banys.
A la primera planta s’han previst quatre aules polivalents de 60 m², tres aules polivalents de 40 m², una aula de tasts de 60 m², dos banys per a alumnes, dos banys per a professors, un bany adaptat, una cambra de neteja i els espais de circulació necessaris amb dues escales i ascensor.
Aquesta actuació és una de les obres previstes en el Pla d’Infraestructures Educatives 2016-2023 per a totes les Illes Balears que pretén respondre de manera ordenada i objectiva a les necessitats estructurals que presenten els centres educatius de les Balears.
Aquesta obra s’ha finançat mitjançant el fons REACT-UE com a part de la resposta de la Unió Europea a la pandèmia de la COVID-19, dins el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.
Un total de 100 milions d’euros en infraestructures educatives des de 2015 a les Balears
Des de 2016 a Eivissa s’han fet 129 obres, amb una inversió de 12.489.531 €. S’ha actuat en el 86% dels CEIP i en el 75% dels IES.
Des del mes de setembre de 2015 s’hauran invertit més de 100 milions d’euros en infraestructures educatives, la qual cosa suposa 1.800 actuacions en el 95% dels centres educatius de les Illes Balears. Actualment, ja s’està treballant en el Pla d’Infraestructures 2023-2027.