El Consell insular d’Eivissa ha organitzat un viatge durant els dies 17 i 21 d’octubre amb una delegació formada pels presidents i gerents de les cinc cooperatives agràries i ramaderes de l’illa, tècnics d’agricultura del Consell d’Eivissa i pel director insular de medi Rural i Marí, Joan Marí, a la zona italiana d’Emilia Romagna. L’objectiu era conèixer el treball de les societats cooperatives que ha propiciat el desenvolupament regional d’aquesta zona, tal com expliquen des de la institució insular mitjançant una nota de premsa.
El programa preparat contemplava la visita a diferents escenaris cooperatius, tant cadenes amb canals de comercialització curts (Cantina di Cesena, Central del Latte di Cesena), exportació de productes transformats (Orogel o Granaloro), marques de qualitat protegides com el parmeggià (Casseifici 4 Madonne) o el vinagre balsàmic de Mòdena (La Tradizione), grups de recerca i desenvolupament com Ri.Nova o Cooperatives de caràcter social com Locanda Smeraldi.
Durant el transcurs de les visites, un dels aspectes rellevants que es va tractar va ser «la necessitat d’apostar cap a la innovació i transformació dels diferents productes, així com la importància de donar a conèixer el producte al territori, amb diferents punts de venda i canals de comercialització curts, la tasca divulgativa a escoles i centres de formació i l’oportunitat de treball, que són aspectes imprescindibles a l’hora de promoure el relleu generacional», apunta la nota.
Així, es van poder veure exemples de reconversió d’instal·lacions com la visita a Emil Banca, entitat que facilita el crèdit corporatiu al sector agrari, i el seu espai co-working (MUG) amb tecnologia avançada que permet disposar d’un espai de treball per a emprenedors i un suport a startups.
Aquest viatge també va servir per fer un reconeixement del producte tradicional i posar sobre la taula la necessitat de treballar cap a productes de qualitat amb una marca de protecció (cas de la DOP del vinagre de Mòdena a La Tradizione); i per reduir deixalles i plàstic, a més de per reduir costos generant producció de biogàs i biometà per satisfer les necessitats de la mateixa explotació (com el grup Granaloro).
«Atès que la regió italiana trasllada els mateixos problemes que acusa el sector agroalimentari a l’illa d’Eivissa, com són les elevades despeses de subministraments com electricitat o combustibles i els elevats costos de les matèries primeres, es va posar damunt la taula solucions com les que també ha proposat el Consell d’Eivissa, unint Turisme amb Agricultura i així reduir costos sumant esforços i dinamitzant el producte agrari local», conclou la nota.