L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat als representants dels vesins i a la resta d’administracions representades a la comissió de seguiment de solució d’habitatge per les persones que viuen als apartaments Don Pepe els terrenys que es proposa per traslladar al centenar de famílies que viuen als dos edificis des Codolar. Aquests estan situats en un antic urbanitzable del municipi, a continuació d’una zona ja desenvolupada i, per aquesta causa, es podria desenvolupar d’una manera molt ràpida pel fet que disposa de tots els subministraments molt a prop. Segons ha explicat l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, després d’estudiar diverses possibilitats es va considerar que aquests són uns terrenys «que compleixen sobradament els requisits que es buscaven per la nova promoció de pisos protegits pels afectats per la situació de risc dels Don Pepe».
De la mateixa manera, l’Ajuntament ja ha comunicat a la propietat aquesta intenció. S’han analitzat altres opcions que no s’han considerat tan adequats com el que s’ha presentat avui en la comissió, o bé per no estar en tan bona situació o bé per tenir un cost de transformació superior.
El sol escollit llinda amb la urbanització de Sant Jordi anomenada Olimpo Park, situada a la zona superior de Platja d’en Bossa, i té façana amb el carrer de Caldetes, que enllaça amb l’avinguda de Sant Jordi de la ciutat d’Eivissa.
Segons va explicar ja Guerrero en una comissió anterior, la figura de planejament que s’ha considerat més adient per a poder disposar del sol necessari per poder començar la seva transformació en solar i iniciar la construcció dels nous habitatges pels Don Pepe és la del SUDO (sol urbà directament ordenat) segons la qual s’estableix l’edificabilitat necessària per aixecar al voltant de 100 habitatges i tota la seva dotació de serveis en els 8.500 metres quadrats.
Per la seva banda, el president del Consell, Vicent Marí, que ha participat de manera telemàtica a la comissió, ha reiterat el compromís de tramitar els instruments de planejament necessaris per tal de poder transformar ràpidament la qualificació d’aquest antic urbanitzable. Per això s’inclou ja aquesta figura en les Normes Subsidiàries Provisionals que aprovarà properament la institució per no haver d’esperar al tramit de redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana de Sant Josep. Abans que aquestes normes provisionals, en les que han estat treballant juntament amb l’Ajuntament als últims mesos, s’haurà d’acordar la suspensió del planejament de Sant Josep, un acte que està previst adoptar de manera imminent en plenari un cop el Consistori faci la petició també a través d’un acord de ple.
Per la seva banda, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, en qualitat de president de la comissió, ha agraït els esforços de l’Ajuntament per trobar un terreny adequat «per una operació d’aquesta dimensió amb un temps tan curt». També ha explicat els detalls de la inversió prevista de dos milions d’euros per part del Govern per escometre la recuperació ambiental dels terrenys dels Don Pepe, en ple Parc Natural de ses Salines, i ha argumentat que «l’impost pel turisme sostenible es va crear precisament per poder finançar aquesta mena d’actuacions que permeten arreglar els desastres que es varen permetre en altres èpoques».
La presidenta dels vesins del Don Pepe, Silvia Hernández, ha avançat que «segur que tots els vesins estaran molt contents» per conèixer que ja hi ha «quelcom tangible, un terreny que podran visitar i veure com marxa tot. Això demostra la voluntat que ha tengut l’administració des del principi per avançar i fer les coses bé», ha dit.
La regidora de Benestar Social de Sant Josep, Guadalupe Nauda, ha donat compte també de l’estat del pagament dels ajuts al lloguer compromesos per compensar les despeses d’habitatge que hagin de fer els afectats dels Don Pepe mentre es fan els nous pisos. En aquest sentit, ha recordat que s’han rebut 16 peticions d’ajudes i d’aquestes s’han aprovat ja sis en junta de govern per un import de 70.450 euros. Aquestes ajudes van dels 8.400 euros fins els 14.400 euros i van destinades a cobrir íntegrament el cost del lloguer per un període de 12 mesos. «Només fa tres setmanes que va entrar la primera demanda a l’Ajuntament, crec que és un temps de resolució molt ràpid, tal com ens demandaven les famílies afectades».
La reunió, que ha tingut lloc avui capvespre a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, ha estat presidida pel conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí. Han assistit presencialment a la reunió la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; l’alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero; la regidora de Benestar Social i Habitatge de Sant Josep, Guadalupe Nauda i la presidenta de la comunitat de propietaris, Silvia Hernández. S’han connectat telemàticament el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí; el vicepresident primer del Consell, Mariano Juan; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i l’advocat Joan Nadal.
Fíjate que para construir esto en un suelo donde actualmente no se podría han modificado todo lo que ha sido necesario y para arreglar la estructura de Don Pepe no se pudo adaptar la normativa, planeamiento, etc. y la incompetencia de tantos y tantos políticos la vamos a tener que pagar entre todos los ciudadanos, ¿por qué? ¿por qué yo tengo que pagar pisos nuevos a gente que vivía y compró un piso en situación ilegal sabiéndolo? ¿se ha revisado la situación de cada uno? ¿van a regalar un piso a propietarios que alquilaban su propiedad del don Pepe si ellos ya tienen una primera vivienda? ¿van a regalar piso a propietarios que tienen otras propiedades? ¿van a regalar piso al que lleva empadronado allí 2 meses? ¿al qué lo compró barato sabiendo qué era ilegal? etc….etc…es que es una auténtica vergüenza…desde aquí ánimo a todos los propietarios de edificaciones en situación alegal que salgan en prensa y soliciten una regulación, ya saben que si no les hacen caso les van a regalar un piso nuevo!! venga…barra libre!
Con su dinero, el mío y el de la ecotasa. Siendo esto último un dinero que no sé sabe que hacer con él, pero nada que ver con el planteamiento inicial. Lamentable!!!
Que vergüenza, lo poco de suelo rústico y agrícola que queda en Sant Jordi, van a crear una verdadera conurbación con Vila. Le pregunto a las administraciones si también van a dar vivienda a todo el mundo que tenga una casa en fuera de ordenación, por qué si no dan alas a la discriminacion.
P.D. El vecindario creo que no está muy contento, “Gracias Jelu”….,
Esperemos que el Consell no se alíe con el Ayuntamiento para llevar a cabo esta injusticia con el vecindario. Al final parece que quien vende el proyecto es el Ayuntamiento pero quien lo aprueba es el Consell. En Sant Jordi quedan todavía suelos urbanizables y ¿se les ocurre coger suelo rústico para esto?
Totalmente de acuerdo Isabel, he hablado con algunos vecinos de la zona de Can Raspalls y no ha caído bien esta idea. Es una zona muy saturada, donde es imposible aparcar y solo hace falta que metan eso allí.
Y no vamos a mentir, el tipo de gente a reubicar no hace mucha gracia.