@Noudiari / Segons les dades publicades per l’operador del sistema elèctric, durant el mes d’agost la demanda elèctrica del subsistema de les Illes Balears es va situar en 633.181 MWh, un 6,13 % menys que el mateix mes de l’any anterior. En els vuit primers mesos de l’any, la demanda elèctrica s’ha situat en 3.870.143 MWh, un 4,78 % menys que en els vuit primers mesos de 2012.
El dia de major demanda elèctrica del mes d’agost i també de tot l’any va ser el dia 7. El moment de major demanda es va situar a les 22h d’aquest mateix dia. Les altes temperatures i el gran nombre de població flotant a les Illes varen contribuir a assolir aquesta xifra que, no obstant, és un 3,2% inferior al màxim històric del 31 de juliol del 2008.
A més del descens de la demanda elèctrica, per a la cooperativa Som Energia és especialment positiu el fet que l’energia elèctrica produïda per fonts no renovables i emissores de gasos causants de l’efecte hivernacle ha baixat un 22% en els vuit primers mesos respecte l’any passat.
Malauradament, la disminució de les emissions de CO2 i altres gasos causants de l’efecte hivernacle es deu a la substitució de part de la producció amb carbó, fuel o gas per l’aportació d’electricitat de la nova interconnexió amb la península. La interconnexió elèctrica amb la península va representar en agost una quarta part de la demanda total a les Illes Balears (24,8% %). Aquest fet significa que ara les Illes Balears importam part de la producció elèctrica peninsular, amb un mix diferent (inclou producció nuclear) i amb les conseqüents pèrdues pel transport de llarga distància.
El pes de les energies renovables dins el mix energètic de les Illes Balears ha augmentat lleugerament en la primera meitat de l’any. A l’espera de dades oficials, l’energia eòlica s’ha mantingut estable fins agost. Respecte l’energia solar fotovoltaica, amb dades de 30 de juny, va augmentar un 14,8%. Aquest augment es deu a l’entrada en funcionament de les darreres instal·lacions de solar fotovoltaica incentivades amb les condicions regulatòries anteriors que ara es veuen greument amenaçades i a les bones condicions meteorològiques.
Des de la cooperativa Som Energia creuen que la davallada de la demanda elèctrica té efectes positius per al medi ambient i l’eficiència en l’ús des recursos naturals. «També consideram positivament l’augment de la producció de les energies renovables a les Illes Balears. No obstant, aquestes encara no representen ni el 3% del total, molt lluny de l’objectiu del 20% de l’energia primària establert per la Unió Europea per a l’any 2020».
estem encara molt lluny de alcançar l’objectiu de la Unio Europea pera la energia primària