Aquest divendres 17 de febrer d’11 a 13:30 hores el mercat de sa Cooperativa de Sant Antoni acull la presentació de les varietats tradicionals de lletuga d’Eivissa com a prova pilot per a la seua reintroducció i avaluació comercial. El grup d’Acció Local d’Eivissa i Formentera va repartir planter de les quatre varietats de lletuga recuperades entre 17 productors interessats. Ja que en aquestos moments de plena producció es vol donar a conèixer aquest patrimoni biològic als consumidors.
L’actuació consistirà en una taula d’exposició de les varietats de lletuga amb informació sobre cadascuna d’elles i una degustació de coquetes amb lletuga elaborades per Marga Orell. Les lletugues es podran identificar als punts de venda del mercat de la cooperativa i d’altres establiments gràcies a una etiqueta personalitzada per a cada varietat de lletuga.
El banc de llavors que gestiona el Grup d’Acció Local d’Eivissa i Formentera compta amb quatre varietats: Tres d’hivern -lletuga blava, lletuga negra i cama-roja- adaptades al clima fred i amb un sabor margant que s’incrementaria si es conreés durant l’estiu, i una varietat d’estiu, la lletuga blanca, més dolça i delicada.
De totes elles, aquesta última, la lletuga blanca, va ser a finals del segle XX una varietat de gran importància econòmica ja que es produía en grans quantitats per subministrar als establiments hotelers i va ser un puntal important per finques de la zona de Santa Gertrudis. La llavor era originària del pla de Jesús, la zona hortícola més important d’Eivissa en aquell temps. L’arribada de la varietat comercial iceberg, més fàcil de processar a les cuines, i els problemes de malalties del sòl varen acabar amb una varietat que va tenir gran prestigi per la seua productivitat, tendresa i qualitat.
La lletuga negra és una lletuga tradicional del nord de l’illa i que es conreava a l’hivern, mentre que la lletuga blava i la lletuga cama-roja són lletugues també d’hivern que només es conreaven a la zona de Sant Josep i que eren desconegudes fora d’aquest entorn. La lletuga cama-roja destaca per la forma dentada de les fulles que la fan similar a la planta que rep aquest nom, també coneguda com a xicòria, i que té un sabor margant més intens.