Després de l’obertura de la cinquena edició del Projecte de cultura en xarxa Barnasants a l’illa de Formentera, amb el recital de Paco Ibáñez el passat 4 de febrer, el festival enfila la primavera amb tres presentacions de treballs d’artistes de Formentera arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes, informa el Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura.
Mireia, l’artista revelació de Formentera
Si hi ha un nom que el 2022 ha fet ressonar per sorpresa l’escena musical de la cançó de les Illes Balears és el de Mireia. Mireia és el nom artístic de la cantautora catalana Mireia Farré Canela. Establerta a Formentera des de fa més d’una dècada, l’abril de l’any passat va publicar el seu àlbum de debut, titulat Somriuen les deixalles, acompanyada de músics de primer nivell com Pep Pascual, Maria Rodés o Natxo Tarrés, i produït per Leo Pascual.
Aquest primer àlbum ja ha estat inclòs entre els cent millors discos en català publicats el 2022 segons la revista Enderrock. Continuant la tònica punk-naïf i l’inconformisme elegant propis d’aquesta cantautora tan particular, Mireia arriba al Barnasants per estrenar el seu nou EP Marge de millora, acompanyada de la banda habitual. La cantautora recorrerà Mallorca (11 de març, sa Pobla), Menorca (12 de març, Maó), València (al CCC Octubre, el 31 de març) i Barcelona (al Harlem Jazz Club el 2 d’abril).
Paz Aguado, la cantautora subtil
La cantautora valenciana resident a l’illa de Formentera, Paz Aguado, estrenarà també al Barnasants el seu primer disc, titulat Materia sutil (autoeditat, 2022). Paz Aguado presentarà el disc per primer cop a Mallorca (18 de març, sa Pobla), Menorca (19 de març, Maó), València (al CCC Octubre, el 24 de març) i Barcelona (al Harlem Jazz Club el 25 de març). Aguado hi portarà la seva poesia càlida, vitalista i psicodèlica, que canta a la natura, al femení i a allò subtil. A més de cantautora, Aguado és una artista multidisciplinària, de manera que a Formentera hi compagina la creació musical amb les arts visuals.
Imaràntia, un homenatge a UC
El duet format per la formenterera Maria José Cardona (veu i guitarra) i el mallorquí Miquel Brunet (piano) presentaran aquesta primavera també dins el Barnasants el nou àlbum titulat RetrUc, una mirada particular envers la música pitiüsa. El treball s’endinsa en el cançoner del grup UC en forma d’agraïment i reconeixement als seus tres membres fundadors. Les melodies i lletres captivadores, que no han perdut ni un gra de la seva vigència, es presenten ara en clau intimista i punyent com la que caracteritza el duet Imaràntia. Els acompanyaran Eduard Riera al violí i Pep Lluís Garcia a la bateria i percussions. Les presentacions seran el 16 d’abril a Bunyola (Mallorca), i el 29 d’abril a Santa Eulària.
Barnasants i Formentera
Per al Projecte de cultura en xarxa Barnasants, Formentera és un punt essencial en el mapa cultural de la cançó d’autor. “Per aquest motiu, és una gran satisfacció per al festival poder reeditar per cinquè any consecutiu l’acord amb el Consell Insular de Formentera”, segons han explicat els organitzadors. La consellera de Cultura, Vanessa Parellada, ha explicat que aquest acord “permet portar a Formentera la cançó d’altres zones de parla catalana, i programar les veus de Formentera a fora perquè la nostra veu també s’escolti fora de l’illa”.
Enguany, a més, també es renova la col·laboració encetada l’any passat entre Barnasants i l’Obra Cultural Balear de Formentera, amb la qual s’organitzarà el 12 de maig la presentació en concert del darrer àlbum de Guiem Soldevila. El cantautor menorquí arribarà a la petita de les Pitiüses per presentar-hi el disc Intimari, el seu cinquè treball discogràfic, que ha publicat de nou amb el segell Satélite K a començament d’any. Al nou disc, Guiem Soldevila musica poetes com Màrius Torres, Ponç Pons, Sònia Moll o Ausiàs March, amb un estil que entrellaça i fusiona el folk i el pop amb atmosferes electròniques i mediterrànies. El concert serà el 13 de maig a Sant Francesc. El dia abans, 12 de maig, el cantautor menorquí també presentarà el treball a Eivissa, dins el marc del Barnasants.
Un viatge d’anada i tornada
La filosofia del Barnasants confederal sempre ha set teixir una xarxa d’espais arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes, per tal que els artistes del conjunt del domini lingüístic puguin presentar les seves propostes fora del seu redol. Per això, els escenaris de Formentera s’omplen cada any de veus de fora de l’illa i, al contrari, les veus de Formentera ompliran els escenaris de Mallorca, Menorca, València o Catalunya.