Ara Balears · Noudiari / La Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha acordat suspendre la implantació del TIL. Ho fa de manera cautelar, a l’espera de decidir sobre el fons més endavant. De fet, el tribunal estava obligat a prendre una decisió en torn a l’aplicació del TIL abans de dia 13 de setembre, que és la data d’inici del present curs escolar.
La valoració del Tribunal
A la seva valoració, el TSJ conclou que el Govern no va respectar els procediments que pertoquen per posar en marxa una mesura tan important i que suposa un nou model educatiu. El Tribunal afirma també que no es va incloure un calendari complet i motivat de la implantació del model de trilingüisme, sinó que es va fer in extremis i sense el procediment conforme a dret, tot i que el Govern estava advertit que ho havia de fer. Aquesta mancança, en opinió dels magistrats, va impedir que professors, pares i alumnes poguessin estudiar i emetre la seva opinió respecte de l’aplicació del decret, conegut com a TIL.
“El fi no justifica els mitjans en un estat de dret”, afirmen els magistrats, que recorden a l’equip de José Ramón Bauzá que cal respectar els principis de legalitat i jerarquia normativa, i que cal vetlar no sols pel contingut normatiu de les disposicions que es fan, sinó també, i amb la mateixa cura, “pel procés d’elaboració”. És en aquest procediment, que no ha permès a la comunitat educativa participar i opinar sobre la implantació, en el qual es basa el TSJIB per emetre la seva resolució que suspèn la implantació del decret de Tractament Integrat de Llengües.
El Tribunal afirma també que és molt conscient que suspendre cautelarment la norma provoca perjudicis a la comunitat educativa per la proximitat del curs, però que “majors i més greus serien els mals si es manté l’aplicació de l’annex (calendari d’implantació) que té aparença de nul·litat”, ja que significaria un trencament dels pilars de l’estat de dret. Per tots aquests motius, la Sala estima la petició d’UGT i de l’STEI-i, en dos actes separats, ja que es tracta de dos recursos, i suspèn cautelarment l’aplicació del TIL.
Dels cinc magistrats que formen la Sala que ha resolt ambdós recursos, presidida per Gabriel Fiol, un, Fernando Socías, ha emès un vot particular contrari a la suspensió.
Directors d’institut i la FAPA critiquen durament a la consellera
Els directors de centres de Secundària de Mallorca, Menorca i Eivissa han exigit «la dimissió de la consellera Joana Maria Camps i també de tot l’equip que l’assessora», segons ha anunciat Antoni Quintana, director d’institut i president de l’Associació de directors i directores d’Educació Secundària de Mallorca (Adesma). Els màxims responsables dels instituts de Balears creuen que els famosos expedients als tres directors d’institut de Maó «són injusts i desproporcionats, sobretot quan la resta de directors hem fet el mateix que han fet ells: respectar el que diu el consell escolar», afegí Quintana.
Per la seva banda, la Federació de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA) d’Eivissa ha manifestat la seva satisfacció per la decisió del TSJ i ha expressat el desig que “a partir d’ara les decisions que afectin a l’educació dels nostres fills es realitzin amb el diàleg i el consens de la comunitat educativa”.
La FAPA ha afirmat que estan d’acord amb el TIL perque consideren que l’educació s’ha d’adaptar a la realitat plurilingüe de la societat, però que el programa s’ha d’implantar de manera “gradual” i amb “la dotació de recursos materials i professionals necessaris, així com d’unes ràtios adequades que assegurin l’èxit”. Consideren, a més, que hi ha hagut una “incompetència manifesta per fer normativa amb presses i sense atendre a les necessitats i possibilitats del sistema educatiu” i que “no s’han ates les demandes de tota la comunitat educativa de planificació, d’atenció a les particularitats de cada centre i alumne i a les propostes de mesures pedagògiques”.
La FAPA d’Eivissa conclou que “no es pot governar a base de decrets”.