El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, juntament amb la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, Sara Ramon, l’alcalde de Sant Josep, Angel Luis Guerrero i el tècnic de Patrimoni Joan Ramon, han visitat els treballs de rehabilitació i museïtzació de l’assentament fenici i la bateria de costa de sa Caleta.
L’encarregat de l’empresa Arpa Patrimonio SL, adjudicatària d’aquests treballs, ha explicat les actuacions que s’estan duent a terme: d’una part, la rehabilitació i museïtzació de l’assentament fenici i la bateria de costa, i de l’altra, la creació d’un centre d’interpretació per proporcionar a la ciutadania les claus per a la comprensió dels valors culturals del l’assentament fenici i la bateria de costa, així com del seu entorn dins del parc natural de ses Salines.
Respecte de la primera de les actuacions, rehabilitació i museïtzació de l’assentament fenici i la bateria de costa, es tracta d’actuacions molt urgents i necessàries en tots els casos, per a la conversió de tot aquest espai historicopatrimonial en un objecte cultural del qual pugui gaudir el públic en general. Les actuacions previstes són:
- Tancament de l’espai propietat del Consell d’Eivissa, per a garantir-ne la conservació, tant d’elements museístics, com d’elements patrimonials pròpiament dits.
- Restauració de totes les restes, incloses les actualment cobertes per raons de seguretat, de l’establiment fenici.
- Restauració de la resta d’elements de la bateria militar (molt especialment) els túnels subterranis, el lloc dels dos canons i el lloc de comandament entre d’altres.
- Redacció del projecte museístic executiu, basat en l’esmentat avantprojecte.
Pel que a la segona actuació, la creació d’un centre d’interpretació, s’aprofita espai que ve donat per la caserna militar que, ja es troba restaurada.
Aquest centre comptarà amb recepció, sala on es reproduirà a escala natural una casa fenícia, amb tots els seus elements típics, sala d’audiovisuals, on. a més d’explicacions àmplies sobre els fenicis i les raons que els mogueren a instal·lar-se a sa Caleta, també s’explicarà el context històric de la bateria militar de 1940 i, en general, l’abast de la declaració d’Eivissa, biodiversitat i cultura, Patrimoni Mundial. Finalment una tercera sala anirà dedicada a jocs pedagògics per a escoles sobre tots aquestos temes.
Totes aquestes intervencions suposen una inversió de 670.500 euros, i compten amb finançament provinent de l’impost sobre estades turístiques.
El president del Consell d’Eivissa, ha remarcat que “per fi, aquest conjunt que inclou el poblat fenici de sa Caleta, un dels béns declarat Patrimoni de la Humanitat, disposarà d’un centre d’interpretació i d’altres serveis museístics com la recreació d’una casa fenícia, que permetrà a residents i visitants conèixer una part fonamental de la nostra història”, assenyalant que la diversificació turística d’Eivissa també passa per oferir productes patrimonials. “Estam tots d’enhorabona perquè sa Caleta serà un centre per al coneixement de la nostra història i patrimoni, perquè qui coneix la seua cultura, se l’estima”, ha conclòs.