Endesa, a través de e-distribució la seva filial de xarxes, ha detectat en els tres darrers anys prop de 190.000 casos de frau elèctric a Espanya. A les Illes Balears, només el darrer any es van tramitar 1.208 expedients per aquest motiu, la qual cosa es tradueix en un frau total de 10.630 MWh, dels quals, 12 són expedients vinculats a les plantacions de marihuana amb un frau de 480 MWh .
Només en el 2022 es van tancar 55.167 expedients de frau a nivell nacional, fet que suposa una mitjana superior de 150 al dia, amb un pes creixent dels casos relacionats amb plantacions de marihuana. Les estimacions indiquen que el consum anual d’electricitat de manera il·legal per a alimentar aquestes plantacions de marihuana ascendeix a 2.200 GWh, l’equivalent al consum de la ciutat de Sevilla en un any.
“Aquestes xifres evidencien la dimensió d’una pràctica il·legal que posa en risc la seguretat dels ciutadans, provoca la deterioració de la qualitat de subministrament dels veïns i encareix la factura de tots els consumidors. Endesa és conscient de la magnitud del problema i reitera la seva disposició per a col·laborar amb administracions, institucions i forces de seguretat per a cercar solucions”, segons explica José Manuel Revuelta, director general d’Infraestructura i Xarxes d’Endesa.
El frau elèctric genera importants perjudicis en els entorns en els quals es produeix. Provoca talls de llum a zones amb alta saturació de casos, incendis i descàrregues que poden afectar el que manipula la instal·lació elèctrica amb conseqüències molt greus que poden derivar fins i tot en la mort.
El cultiu de marihuana
Els problemes es fan especialment evidents a les zones on es concentra el frau vinculat a les plantacions de marihuana a l’interior d’habitatges o edificis, conegudes com a plantacions “indoor”. Les dades de l’Anuari Estadístic del ministeri de l’Interior indiquen que el 2021 es van decomissar a Espanya més de 3,3 milions de plantes de cànnabis, un 96% més que l’any anterior i un 240% més que en 2018, de les quals una part important van correspondre a plantacions d’interior.
Durant l’any passat Endesa va desmantellar a tot el territori, en col·laboració amb les Forces de Seguretat, entorn de 1.800 fraus per a alimentar plantacions de marihuana il·legals el que suposa una mitjana de cinc cada dia. El nombre de fraus vinculats a plantacions va suposar el 3,2% sobre el total gestionat l’any passat, però van concentrar el 28% de l’energia defraudada, amb un increment interanual del 7,8%, la qual cosa evidencia l’alt consum d’aquestes instal·lacions i la distorsió que generen en la xarxa de distribució elèctrica de les zones on se situen.
Cada plantació consumeix, de mitjana, l’equivalent al consum de 80 habitatges. Els sistemes d’il·luminació i ventilació utilitzats per a accelerar el creixement de les plantes necessiten electricitat les 24 hores del dia i l’obtenen mitjançant enganxaments il·legals que provoquen situacions de gran risc elèctric. Aquestes sobrecàrregues fan que actuïn les proteccions dels centres de transformació o que es cremin línies subterrànies o fins i tot centres de transformació afectant els veïns de les zones pròximes.
Conseqüències en el subministrament
Cada vegada que es fon un fusible per la sobrecàrrega de la xarxa cal reposar-lo per a poder recuperar el subministrament, però per a fer el canvi cal esperar que el centre de transformació baixi de temperatura, la qual cosa retarda la recuperació del subministrament afectant el conjunt de veïns. La recuperació del servei en el cas d’incendi de línies o de centres de transformació és encara més complexa. e-distribución, que opera com a companyia distribuïdora a les Illes Balears, Catalunya, Andalusia, Extremadura, Aragó i Canàries porta anys reforçant les xarxes per a reparar els estralls que provoquen a la xarxa aquestes plantacions.
Quan en una àrea es produeix molt frau, les instal·lacions sofreixen sobrecàrregues ja que la potència elèctrica instal·lada arriba a multiplicar per cinc la que necessitarien els subministraments amb contracte consumint a màxima potència. Com a exemple, la potència d’electricitat que circula pels transformadors que donen servei a les zones amb més frau és fins a deu vegades major que la que mesuren els comptadors dels habitatges amb contracte, la qual cosa dona una idea del volum d’enganxaments il·legals i de la quantitat d’energia que demanden.
Tecnologia i denúncies ciutadanes
Endesa, a través d’e-distribución, ha intensificat les inversions per a reforçar la xarxa i esmenar les conseqüències del frau en les infraestructures elèctriques i aplica les darreres tecnologies per a combatre’l. La companyia utilitza tècniques de machine learning (aprenentatge automàtic) i deep learning (aprenentatge profund) per a afinar les inspeccions i millorar la seva efectivitat en la lluita contra el frau. Mitjançant l’anàlisi de les dades que brinda la digitalització de la xarxa, es poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de forma més eficient, així com a augmentar el percentatge de frau detectat.
La companyia ha reforçat també les inspeccions per a destapar el frau elèctric, que es produeix en diferents sectors d’activitat i segments de població, encara que només el 14% de l’energia recuperada per frau correspon a petits consumidors domèstics amb una potència contractada inferior als 3,5 KW.
Y yo detecto 12.000 millones de € al mes de fraude de las compañías electricas contra los usuarios.
Son unos «fenómenos» limitando determinadas noticias con el lenguaje de las mismas..
Así llega a menos gente, que por otra parte está bien pensado cómo manipulación, también se utiliza otra dialéctica para el camuflaje de la cloaca.
Resumiendo: las eléctricas roban y la prensa les hace un artículo «masaje» cómo sí éstos precursores de pobreza, fueran víctimas.