El Consell de Formentera ha encarregat a un equip d’arqueòlegs la redacció d’un pla d’intervenció arqueològica i de recuperació de la colònia penitenciària, que aquesta setmana ha començat els treballs preliminars fent un aixecament planimètric exhaustiu de les restes.
L’equip de feina està dirigit per Felipe Mejías, un professional amb àmplia experiència en l’estudi de centres penitenciaris de postguerra i que està excavant arqueològicament el camp de concentració d’Albatera (Alacant).
Avançar en la conservació
La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que “la finalitat d’aquest pla és comptar amb un full de ruta que indiqui el grau de prioritat de les actuacions d’investigació arqueològica i de conservació a dur a terme progressivament a les restes del penal”, que va ser declarat bé d’interès cultural l’any 2014.
Així mateix, la consellera ha assenyalat que “és important avançar des de l’àrea de Patrimoni per arribar a tenir un espai per dignificar la memòria, mentre es resolgui la situació urbanística d’aquest indret”.
Treball de camp
Els tres tècnics arqueòlegs, Felipe Mejías, Víctor Martínez i Eloy Poveda, especialitzats en registre fotogramètric i virtualització del patrimoni, han fet durant cinc dies treball de camp documentant exhaustivament les estructures de la colònia.
A més, s’han georeferenciat amb precisió centimètrica les restes dels barracons, les canalitzacions, les basses que emmagatzemaven l’aigua, així com els espais oberts i els murs que delimitaven la instal·lació.
Alhora, s’ha fet un registre fotogràfic de tot el conjunt mitjançant l’ús d’un dron amb càmera incorporada per entendre millor la fesomia del conjunt i completar-ne la planimetria mitjançant l’ús d’ortofotos i sistemes d’informació geogràfica (SIG).
Finalment, s’efectuaran models fotogramètrics en 3D de les estructures més significatives, com ara la casa de les xarxes i les restes de barracons que es conserven.