El divendres 5 de maig, a les 19.00 h,, l’Institut d’Estudis Eivissencs inaugura a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa l’exposició que commemora els Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Romandrà oberta al públic fins al proper 2 de juny.
L’Obra del Cançoner és probablement el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós mai dut a terme als territoris del nostre domini lingüístic. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) amb el suport de l’Orfeó Català, l’any 1922. L’objectiu principal era el de recuperar, estudiar i retornar al poble el seu propi corpus musical.
L’exposició itinerant és una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials l’any 1991 gràcies a la mediació de Mn. Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat) amb la família Patxot. Aquest llegat era a Suïssa, junt amb la resta del material i guardà, entre altres, qui ho hauria de dir, romanços i cançons redoblades i sonades de les Pitiüses.
Gràcies a les explicacions i les imatges que consten als panells, a més dels codis QR que en permeten ampliar la informació, el visitant de l’exposició podrà conèixer els inicis i els objectius de l’Obra, junt amb les primeres tasques i el context ideològic; així mateix un mapa topogràfic il·lustra on es portaren a terme les diferents “missions” i qui hi va treballar a cadascuna.
A Eivissa i Formentera la tasca recopilatòria anà a càrrec del musicòleg, compositor i pianista Baltasar Samper i de Ramon Morey, mestre especialitzat en els moviments de renovació pedagògica musical.
Del que ells trobaren i recolliren, i del que visqueren a les nostres illes l’agost de 1928, ens parlaran en la Xerrada inaugural el mateix divendres 5 de maig, a les 19.00 h, Isidor Marí Mayans i Jaume Escandell Guasch. De fet, ells dos, junt amb Cati Marí Serra Palermet, han estat entre els anys 2017 i 2023 els artífexs de la publicació dels materials inèdits de l’Obra del Cançoner a les Pitiüses. Ni més ni mancos que un total de 6 llibres, un per cada municipi. Cents de cançons recollides que són prova fefaent de l’exhaustivitat de la feina portada a terme a ca nostra ja fa devers un segle.
El programa d’actes al voltant de l’exposició es completa amb una conferència, el 19 de maig, a les 20.00 h, també a la Biblioteca de Can Ventosa, a càrrec de l’erudit i conegut etnomusicòleg Jaume Ayats, que és a la vegada comissari de l’exposició. La conferència du per títol Recollir cançons per descobrir el país. L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1922-1936), i tendrà per objectiu oferir una visió general de la importància, el significat i, fins i tot, la vigència d’aquest projecte centenari.
I justament amb la voluntat de subratllar la vigència de l’Obra, així com la seua pervivència o no en el moment actual i futur a les nostres illes, el tercer acte, el dia 26 de maig a les 20.000 h, se celebrarà al mateix lloc, i serà una taula rodona sota el títol: Cantar, sonar i ballar. Avui i demà. En ella hi participarà la musicòloga Cati Marí Serra; el mestre i autor del mètode Glosar i redoblar. Una didàctica del cant tradicional de les Pitiüses, Ignasi Carrero; el cantador Vicent Marí Serra Palermet, i un representant de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera.
En definitiva, una gran ocasió per a conèixer el passat, el present i el futur de les nostres cançons, músiques i balls tradicionals.
Aquest programa d’actes ha set possible per la col·laboració entre l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Biblioteca de Can Ventosa i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.