L’Espai cultural i educatiu “Far de la Mola” acull del 5 d’agost fins al 30 d’octubre la mostra “Taller Blau. Gilbert Herreyns. Gravat i litografia”, comissariada per Manolo Oya.
Aquesta mostra forma part de la programació de les festes de Santa Maria, dins el marc del projecte “Peluts i altres forasters a Formentera”.
L’obra i la vida de Gilbert Herreyns estan fortament lligades a la Mola, i formen part de la història de l’art de l’illa de Formentera.
Herreyns va descobrir l’illa l’any 1969, de la mà del seu amic escriptor Michel Empain, i l’any 1973 va fixar la seva residència a les Pitiüses. Dins les creacions d’Herreyns, les obres d’arts gràfiques tenen el seu protagonisme des que l’any 1963 es va introduir en el món del gravat i la litografia a Brussel·les, en entrar a formar part d’un grup de treball que defensava les arts gràfiques com una manera de democratitzar l’art.
L’exposició està dividida en dos parts. Una primera part és una selecció d’obres que van realitzar artistes i estudiants, entre els anys 1981 i 1984, als cursos d’estiu que Gilbert Herreyns va organitzar al seu taller vora els penya-segats de la Mola, a s’Estufador.
I una segona part, ubicada a la sala principal d’exposicions temporals de l’Espai cultural i educatiu “Far de la Mola”, és l’obra gràfica de Gilbert Herreyns, començant per obres datades l’any 1978 fins a arribar a les obres de recent creació. Completen la mostra elements i objectes del taller, així com un curtmetratge documental realitzat per Pilar Aldea, on l’artista comparteix amb nosaltres els processos de la litografia i el gravat sobre fusta en el seu entorn de creació.
La mostra s’inaugurarà el divendres 4 d’agost a les 12 hores i es podrà visitar a l’Espai cultural i educatiu “Far de la Mola” de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores i dimecres i diumenges també de 17 a 21 hores.
Gilbert Herreyns va estudiar a l’Escola de Belles Arts de La Cambre (ENSAV), sota la direcció de Paul Delvaux i Jo Delahaut. Els seus primers treballs són geomètrics i basats sobre un sistema repetitiu. Després de diverses evolucions, treballarà principalment sobre el color, un color experimentat com a matèria i amb connotacions simbòliques. Del 2012 fins al 2023 l’artista s’apropa a la natura, introdueix en la pintura elements vegetals i realitza obres tridimensionals, instal·lacions i gravats sobre fusta.
Les darreres exposicions d’Herreyns han set al Museu d’Art Contemporani (MACE) d’Eivissa i la Sala d’Exposicions «Ajuntament Vell» de Formentera (2015); a la Galeria Pep Llabrés Art Contemporani de Palma, la Galeria Totem-il Canale de Venècia i Spazio Legno, també de Venècia (2016); a la Galeria Didier Devillez de Brussel·les (2018); a la Galeria-Libreria Minerva, de Pàdua (2019) i a l’Espai Micus de Jesús, a Eivissa (2022).
Enhorabona per aquesta nova exposició, Gilbert!